– Ventetiden tok livet av sønnen min

AMK-operatører har status som mistenkt i ambulansesaken.
Foto: Ola Gjethammar
Fredag 22. november valgte 16 år gamle Riaetallah Halabi å bli hjemme fra skolen på grunn av sterke hodesmerter. Ambulansepersonellet valgte å ikke ta han med, og han døde senere den kvelden. 
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Riaetallah ble født med cerebral parese og epilepsi i 1997. I høst begynte han på Kuben videregående skole på Økern i Oslo.

– Han trivdes veldig godt, han hadde gode venner, var så flink, klok og hjelpsom, sier moren hans til VGNett.

Halabi våknet i 06-tiden med sterk hodepine. Han ba moren om å få slippe å gå på skolen, og la seg til å sove igjen. Så begynte han å kaste opp.

– Vi ringte etter ambulanse, forteller Riaetallahs tvillingsøster, Rawan (16).

Etter det familien anslår å være rundt 20 minutter, kom ambulansepersonalet inn i stuen. Ifølge familien ringte de tilbake til sentralen og sagt at de ikke visste hva de skulle gjøre, og at det trolig var migrene. Da de reiste, ble gutten verre, forteller familien. 

– Ambulansen kom og sjekket ham, men de mente han hadde migrene og feber. De sa det ikke var noe farlig, sier Raghada.

Operert tidligere
16-åringen fikk operert inn en såkalt shunt i hodet som barn. Det drenerer hjernevæsket slik at trykket i hodet ikke blir for stort. Riaetallah hadde også epilepsi og cerebral parese. Familien sier de opplyste om alt dette, men at ambulansepersonalet likevel valgte å dra.

– Vi ventet på Legevakten, men han ble verre og verre. To timer før de tok bilde av hodet hans og sendte det til Rikshospitalet. Plutselig ble han helt bevisstløs, sier søsteren til TV 2.

Etter en liten stund ble Riaetallah overført til Rikshospitalet. I epikrisen fra sykehuset står det:

«Utviklet grad 4 hjerneblødning og trykkhydrocephalus… Pårørende informeres fortløpende omkring en svært kritisk situasjon».

16-åringen ble hasteoperert, men det var for sent. Riaetallah Halabi våknet aldri igjen.

– I løpet av noen timer mistet jeg plutselig min 16 år gamle sønn, sier moren Yasmin Hourani, som forsørger fire barn i blokkleiligheten på Romsås i Oslo.