Nekter å gi opp kampen

Amal Adem
Foto: Aschehoug
Samfunnsdebattant og forfatter Amal Aden er nominert i Dagbladets kåring Årets Navn. 
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– 2013 har vært et tungt år. Det provoserer mange at jeg sier jeg er muslim og lesbisk, sier Aden (bildet) til dagbladet.no. 

Hun er nominert for sitt utrettelige, fortsatte samfunnsengasjement, til tross for daglig sjikane og drapstrusler.

– Det har vært mye positivt også, men alle truslene og sjikanen gjør meg sliten, sier Aden. 

Som åpen lesbisk muslim er trykket rundt henne stort hver gang hun viser seg i norsk offentlighet. Etter en homoparade i Oslo i sommer, våknet hun dagen etter til 146 trusler på tekstmelding og mobilsvar. Flere av dem var drapstrusler. 

– Flere bør engasjere seg
I 1996 landet Amal Aden, som er samfunnsdebattantens offentlige pseudonym, i Norge, etter å ha vokst opp i Somalia, tidvis som gatebarn. I Somalia risikerer åpent homofile dødsstraff.  Aden synes det norske debattklimaet er bra, men blir stadig skuffet over folks likegyldighet. 

– Flere bør engasjere seg! Kvinner trues og sjikaneres, men få sier noe. Ofte bøyer man av for de ekstreme stemmene. Det er et stort tap for ytringsfriheten, sier Aden. 

I dag er Amal Aden bosatt på Hønefoss med samboer og barn, og livnærer seg som foredragsholder, skribent og forfatter. Adens sterke meninger har likevel gjort at hun må ta flere hensyn i hverdagen. 

– Etter at jeg har begynt å ytre meg, har bevegelsesfriheten min blitt begrenset, og jeg må ta flere hensyn. Jeg vil ikke bli truet til taushet, men jeg er muligens litt mer forsiktig enn jeg var før.