Biden vil gi statsborgerskap til flere

USAs president Joe Biden vil gi statsborgerskap til flere som har ankommet landet irregulært.
Foto: The White House from Washington, DC
Under en seremoni i Det hvite hus fredag for nye statsborgere tok president Joe Biden til orde for at flere får amerikansk statsborgerskap.
0Shares

Biden sa at det burde åpnes en vei til statsborgerskap for innvandrere som ble brakt til USA som barn, for utenlandske borgere fra land i konflikt og for landbruksarbeidere.

– Vi trenger et innvandringssystem som både reflekterer våre verdier og respekterer våre lover. Vi kan klare begge deler, sa han i talen til de nye statsborgerne.

I februar la Biden og demokratene i Kongressen fram et forslag om at opptil 11 millioner ulovlige innvandrere i USA kan få mulighet for statsborgerskap.

Republikanerne som vil begrense innvandringen, sier det vil være tryggere for USA og beskytte arbeidsmarkedet for amerikanerne, mens de fleste økonomer, som ofte sympatiserer med demokratene, mener økt innvandring vil bidra til økonomisk vekst. De viser blant annet til fallende fruktbarhet hos amerikanske kvinner.

– Det er drømmene til innvandrere som dere som bygde Amerika og fortsatt bidrar med ny energi, ny vitalitet, ny styrke, sa han.

Han viste til koronapandemien, der immigranter hjalp til å redde liv som frontlinjearbeidere på sykehus og forskere, og mars-landingen nylig, som ble drevet fram av et team fullt av innvandrere.