Taiman sendt til Irak

På vei til Irak: Taiman Agid Fatah er på vei til Irak. Taimans støttespillere er rystet over at politiet lenket både hendene og føttene hans da de fraktet han ut av landet, forteller Hawra Al Hatem.
Foto: Nareen Mizoory
Taiman Agid Fatah ble uttransportert til Irak, opplyser familievenninnen Hawra Al Hatem.
0Shares

Fatah (27) er blitt sendt ut av Norge. Familien til den 27 år gamle bergenseren er samlet hjemme hos en av søstrene til Taiman, forteller familievenninnen Hawra Al Hatem.

– Familien er sorg, sier hun mens tårene siler nedover hennes kinn.

Hun ringte til familien hans for kort tid siden for å snakke med Taimans foreldre. Faren var ikke i stand til å ta i mot telefoner, forteller hun. Al Hatem hørte ham gråte i bakgrunnen mens hun snakket med en av brødrene til Taiman.

– Politiet i Trandum nektet Taimans advokat informasjon om hvor Taiman befinner seg, forteller hun. Advokten fikk vite om det etter at de sendte Taiman ut, sier hun til utrop.no.

For litt siden publiserte Rudi Bakken dette notatet på støttegruppens Facebook-side:

Advokaten bekrefter at Taiman er sendt ut av Norge, og skal befinne seg i Nederland. Advokaten opplyser at det var umulig å få kontakt med Taiman og i det hele tatt få ut opplysninger, men da pressen var på tråden til Politiets Utlendingsenhet (PU) og Utlendingsnemnda (UNE) så fikk advokaten til slutt snakke med Taiman. Det har ikke blitt opplyst om hvilken by han skal sendes til i Irak, men Bagdad er det mest sannsynlige alternativet.

Bakken er en av administratorene av Taimans støttegruppe på Facebook.

Burde anvedt skjønn
– Uten at vi kan uttale oss om hva som har skjedd i saken de siste dagene, mener Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) det burde vært anvendt skjønn i saken, slik at familien ikke blir splittet. Samtidig er det dessverre ikke overaskende at dette skjer hvis UNE mener det ikke er et beskyttelsesbehov i saken. Dette viser at regelverket er for stivbeint og bør endres slik at familiesplittelser kan unngås. De med svært langvarig opphold i Norge fra ung alder bør kunne få en tillatelse – som et unntak fra hovedregelen, sier André Møkkelgjerd, juridisk rådgiver i NOAS, til utrop.no.

André Møkkelgjerd, juridisk rådgiver i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) mener det burde vært anvendt skjønn i saken, slik at familien ikke blir splittet.
Foto : Norsk Organisasjon for Asylsøkere

Hadde håp
Al Hatem hadde et sterkt håp om at innsatsen til Taimans familie, venner og støttespillere ville utgjøre en forskjell. Sist hun så han var på Trandum Internat. De siste ordene Taiman sa til Al Hatem var “Vær så sill å hjelpe meg!”.

Al Hatem ledet demonstrasjonen i Oslo sentrum på lørdag. Hun holdt innledende tale på Grønland torg. Mer enn 50 demonstranter ropte: “Slipp Taiman fra, la han få bli”, mens de marsjerte mot Rådhusplassen.

– Vi vet ikke om arrangementene vi holder vil hjelpe ham, men vi må jo i det minste gjøre noe, sa Taimans far rett før demonstrasjonen.

Han fikk sett sønnen sin, Taiman, på lørdag før demonstrasjonen.

Avlyser ikke konserten
I dag holder Taimans støttegruppe konsert i Bergen. Sinan Berkant Yildiz, en av konsert-arrangørene, bekrefter at konserten ikke blir avlyst selv om Taiman ble sendt ut av Norge.

Utrop besøkte Taiman på fredag. Han takket alle som har gjort en innsats for å hjelpe ham.