Regjeringen lukker døren for afghanske eks-ansatte

Regjeringen holder døren lukket og vil ikke vurdere søknader fra tidligere ansatte på nytt. (Illustrasjonsfoto)
Mens regjeringen oppfordrer alle nordmenn til å forlate Afghanistan, nekter den fortsatt å hente ut afghanere som har jobbet for norske styrker.
356Shares

Situasjonen er livsfarlig for de afghanske eks-ansatte, mener SVs Karin Andersen. Hun krever at de får sine søknader vurdert på nytt.

– Å lukke døra for dem er ikke akseptabelt og Norge kan ikke løpe fra ansvaret nå, sier hun til NTB.

Regjeringen har tidligere i år gitt enkelte eks-ansatte opphold i Norge, men avvist søknaden til flere eks-ansatte, som også har sagt at de frykter for sin sikkerhet etter å ha bistått Nato-styrker.

Nå er Taliban på frammarsj, og nordmenn bes om å evakuere landet, men regjeringen holder døren lukket og vil ikke vurdere søknader fra tidligere ansatte på nytt, melder Vårt Land.

– Vi har forståelse for at situasjonen i Afghanistan er krevende. Det er flere av dem som har vært ansatt av Forsvaret og deres familier, som har fått komme til Norge. Det legges ikke opp til nye vurderinger for dem som tidligere har fått avslag, sier statssekretær Hilde Barstad (H) til avisen.

Dette ståstedet er blitt kraftig kritisert av flere tidligere forsvarstopper. Tidligere hærsjef Robert Mood sa i sommer til Forsvarets forum at de ansatte risikerer å bli drept, og at Norge har påtatt seg et ansvar for deres sikkerhet.