Malala oppfordrer land til å åpne grensene for afghanske flyktninger

Fredsprisvinner Malala Yousafzai oppfordrer verdenssamfunnet til å åpne grensene for afghanerne som flykter.
Foto: Torbjørn Kjosvold/FMS
Fredsprisvinner Malala Yousafzai er opprørt over situasjonen i Afghanistan. Hun minnes egen historie og ber om internasjonal solidaritet med afghanere på flukt.

Pakistanske Malala er internasjonalt kjent for sin kamp for jenters rett til utdanning. Hun ble selv skutt og alvorlig såret av tilhengere av Taliban for sitt engasjement i 2012, men hun ga ikke opp kampen. I 2014 ble hun den yngste mottaker av en nobelpris noensinne, bare 17 år gammel.

Nå som Taliban har tatt over makten i Afghanistan, engasjerer hun seg for afghanske flyktninger og minner om at menneskerettighetene i landet må beskyttes.

Mandag hadde Malala en samtale med Erna Solberg, der hun oppfordret den norske statsministeren til å ta opp kampen for kvinners rettigheter i Afghanistan i FN.

Hun forteller at hun har tatt kontakt med en rekke ledere rundt om i verden. Mandag hadde hun samtaler med statsminister Erna Solberg i forkant av hastemøtet om Afghanistan i FNs sikkerhetsråd. Hun fortalte om sine bekymringer og oppfordret Sikkerhetsrådet til å vedta en resolusjon for å beskytte afghanske kvinner, jenter og minoriteter.

– Jeg har sendt brev til statsminister Imran Khan og bedt Pakistan om å ta imot flyktninger, og å sikre at barn på flukt får beskyttelse og har tilgang til utdannelse.

– Men – alle ledere som kan høre meg nå – de må huske at de har et viktig strategisk rolle å spille nå.

Hun understreker at lokale oversettere og menneskerettighetsaktivister trenger umiddelbar hjelp, og at land bør ønske flyktninger velkommen fra krigssonen.

– Land må åpne grensene sine for afghanske flyktninger, oppfordrer hun.

– Vi pleide å gjemme bøkene våre under skjerfene. Kvinner fikk ikke lov til å gå på markeder. Væpnede Taliban-folk kontrollerte at kvinner ikke skulle jobbe, ikke gå for å handle og jenter skulle ikke gå på skole.

– Det var livet vårt under Taliban. Det var også livet til mange kvinner i Afghanistan under (den forrige) Taliban-regjeringen. Og det har vært livet til mange afghanske kvinner de siste årene i områder der Taliban har hatt kontroll.

– Nå vil jeg stå opp for dem. Jeg hever stemmen min for dem. Vi kan ikke godta dette. Vi kan ikke leve i en verden der en jente nektes sin rett til utdanning, sier Malala i intervjuet.

– Kvinnene og jentene i Afghanistan er fortsatt modige, de er sterke og de hever fortsatt stemmene sine. Vi må lytte til dem og hva de trenger.