Kjære datter, søster, mamma og bestemor: #sjekkdeg

Sykepleier Khadra Farah jobber i Kreftforeningen. Hun er med på kampanjen #sjekkdeg.
Ring legen, ta livmorhalsprøve og unngå livmorhalskreft.

Kreftforeningen har i dag en kampanje. Den er til jenter og kvinner. Kampanjen heter #sjekkdeg. Kreftforeningen vil at du skal ringe til legen. Ta livmorhalsprøve. Da sjekker du deg for livmorhalskreft. Prøven kan redde livet ditt.

Kreftforeningen har laget kampanjen på somali, arabisk, urdu, tigrinja, tyrkisk, tamil, engelsk, polsk og spansk. Trykk på språket du vil lese på.

Kreftforeningen har laget filmer. Filmene er på somali, arabisk, urdu, tigrinja, tyrkisk, tamil, engelsk, polsk og spansk. Trykk på språket du vil se på.

Sykepleier Khadra Farah forklarer

 

Kreftforeningen har også laget filmer på flere språk. I en av filmene møter du Khadra Farah. Hun er sykepleier i Oslo kommune. Khadra er også privat helserådgiver for Kreftforeningen på fritiden. I filmen forklarer hun på somali hvorfor du skal sjekke deg for livmorhalskreft. Hun forklarer deg hva du skal gjøre. Sykepleieren Khadra forklarer hvorfor du skal gjøre det.

– Hvorfor er du helserådgiver for Kreftforeningen på fritiden?

– Jeg tenker mye på helse og omsorg. Jeg vil hjelpe mennesker, spesielt innvandrerkvinner. Jeg vil være til nytte for folk og spre kunnskap. Derfor er jeg helserådgiver for Kreftforeningen på fritiden, sier Khadra Farah.

Hva gjør du for Kreftforeningen?

– Jeg gjør mye forskjellig. Jeg har vært med på å lage film om livmorhalskreft. Jeg lærte mye. Jeg snakker flere språk. Derfor kan jeg gi informasjon på mange språk. I filmen snakker jeg somali, sier Khadra Farah.

Hvorfor skal jenter og kvinner sjekke seg?

– Det er viktig å sjekke seg hvert tredje år. Når vi går til lege hvert tredje år, forstår legen hva som er vanlig og normalt for deg, kroppen og helsa di. Det er bra når legen ser et problem i kroppen din tidlig. Jeg hører fra en del innvandrerkvinner at de ikke vet hvorfor de bør sjekke seg hvert tredje år. Derfor ønsker vi i Kreftforeningen å fortelle innvandrerkvinner hvorfor de skal gå til lege, sier Khadra Farah.

Hvorfor tror du at jenter og kvinner ikke sjekker seg?

– Det er mange grunner. Noen vet kanskje ikke hva som er viktig og bra for helsa. De forstår kanskje ikke norsk så godt. Noen kvinner vil bare gå til en kvinnelig gynekolog. Mange vil ha en lege som er dame, sier Khadra Farah.

Hva skal jenter og kvinner gjøre?

– Vi bør sjekke oss. Vi må ikke vente når vi forstår at kroppen ikke er som vanlig. Når vi merker at noe ikke er normalt og som før, må vi gå til lege. Vi må høre på hva leger og sykepleiere sier. Venner og familie vil gjerne hjelpe og gi råd. Men vi bør være forsiktige med å gi råd når vi ikke er leger og sykepleiere. Det er best å høre på leger og sykepleiere, ikke venner og familie, sier Khadra Farah.

Hvorfor skal vi gå til legen?

– Jeg kjenner ei dame. Hun hadde fått barn. Under armen hadde hun en klump. Hun kjente noe der. Hun trodde den var der fordi hun ammet, ga babyen melk fra brystet. Jeg sa til henne; gå til legen. Sjekk deg. Hun hørte på meg. Hun gikk til legen. Tok prøver. Det var kreft. Hun fikk hjelp på sykehuset. I dag har hun ikke kreft. Derfor skal vi gå til legen. Det er bare legen som kan stille diagnose. Si hva det feiler deg. Hvorfor du er syk og hvordan du skal bli frisk, sier Khadra Farah.

Hva kan helsevesenet gjøre for å få jenter og kvinner til å søke hjelpe? Hva kan bli bedre?

– Helsepersonell bør være med på å lage kampanjer, filmer, brosjyrer og temakvelder. Informasjonen bør være lett å forstå. Det er bra å bruke tolker. Da vet vi at alle forstår, sier Khadra Farah.

Går somaliske kvinner til legen?

– Ja, jeg synes at somaliske kvinner er flinke til å gå til legen. De sier til hverandre at de bør gå til lege, sier Khadra Fara.

Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross

Dette er Ingrid Stenstavold Ross. Hun leder Kreftforeningen. Det er sjefen til Khadra Farah. Hun vil også at du sjekker deg.

Hvorfor er det viktig at Khadra Farah jobber som helserådgiver?

– Vi vil ha alle kvinner i Norge med i Livmorhalsprogrammet! Derfor er vi veldig glade for å ha med oss kunnskapsrike samarbeidspartnere med store kontaktnett i det flerkulturelle Norge. Vi er takknemlig for all hjelp vi kan få til å spre dette viktige budskapet til kvinner på deres eget morsmål: Ring fastlegen din, ta livmorhalsprøve, unngå livmorhalskreft, sier Ingrid Stenstavold Ross.

Hvem kan ta livmorhalsprøve? Hvordan kan vi ta livmorhalsprøve?

– Alle kvinner mellom 25 og 69 år som bor i Norge får et brev fra Kreftregisteret. Da må de bestille time hos fastlegen og si at de vil ta en livmorhalsprøve. Denne sykdommen utvikler seg sakte. Det er nok å sjekke seg hver gang du får dette brevet. Vi kaller det #sjekkdeg-brevet, fordi vi vil at alle skal sjekke seg, sier Ingrid Stenstavold Ross.

Hva kan vi gjøre for å hjelpe hverandre?

– Vi trenger hjelp til å dele denne informasjonen på flere språk. Det er viktig at alle kvinner i Norge tar livmorhalsprøve. Barn som er 12 år får tilbud om en vaksine som heter HPV-vaksine. Den beskytter også mot livmorhalskreft. Hvis vi alle tar vaksine og livmorhalsprøve, blir ingen alvorlig syk av livmorhalskreft, sier Ingrid Stenstavold Ross.

Fakta om Kreftforeningen

  • Gruppe/organisasjon laget i 1938
  • Frivillig organisasjon
  • Har over 100 000 medlemmer
  • Er over hele Norge
  • Forsker på kreft
  • Jobber med hvilke valg vi skal ta i hverdagen som gjør at vi ikke får kreft
  • Lager kampanjer med informasjon

Vil du lese om Kreftforeningen? Eller bli medlem? Har du spørsmål om kreft? Trykk her for å lese mer.

ORDLISTE

kunnskapsrik: Har mye kunnskap, kan og vet mye

kontaktnett: en person som vet hvem mange er, kjenner mange personer