Imam knivstukket

Imam-kollega sykemeldt

Ghulam Sarwar har hatt mye å tenke på etter at imamen i moskeen han tilhører ble knivstukket
Foto: Nareen Mizoory
Natt til i går ble imam Nemat Ali Shah (57) knivstukket utenfor boligblokka si. Imamens kollega er nå sykemeldt. − Han frykter at han også blir angrepet, forteller Ghulam Sarwar, styreleder ved moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat.
0Shares

− Klokken ti på tolv ble jeg oppringt av en venn. Jeg får høre at imam Nemat Ali Shah har blitt knivstukket, forteller Ghulam Sarwar, styreleder ved moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat (CJAS).

Da hadde politiet allerede blitt varslet om hendelsen. En maskert og bevæpnet mann sto utenfor imamens bolig og ventet på ham. Da Shah nærmet seg oppgangen, ble han angrepet av den maskerte mannen.

− Han fikk et stort kutt på venstre side av hodet og et stort kutt på venstre side av ansiktet. Ellers fikk han småkutt på overkroppen. Han ble umiddelbart sendt til sykehuset. Da var han livstruende skadet. Nå er tilstanden stabil, og han har blitt utskrevet av sykehuset. Sykehuset mente han ville få mer ro i sitt eget hjem. Det var altfor mange mediefolk og besøkende på sykehuset. Han får legetilsyn hjemmefra, forteller styreleder Norges største moské.

Moskeen bærer preg av at folk har vist sin støtte og sympati med den angrepne imamen.
Foto : Nareen Mizoory

Sarwar var selv sammen med Shah mandag kveld før angrepet skjedde.

− Vi hadde spist middag sammen, så ba jeg kveldsbønn som imamen avholdt, forteller han.

På vei hjem bli imamen angrepet.

− Jeg dro til sykehuset straks jeg hørte om hendelsen, og jeg var der til jeg måtte komme på jobb.

Sarwar var blant 60 til 65 personer på sykehusbesøk natt til i dag. Han forteller at det var veldig mange kollegaer og medlemmer ved moskeen som ville be for den sengeliggende imamen.

Politi på stedet
Politiet søker etter en gjerningsperson i området, og har sikret seg opptak fra overvåkingskamera.

− Vi søker etter en gjerningsperson som hadde på seg sort joggebukse med hvit stripe bak. Han hadde grønn eller svart jakke og grå sko med hvit såle. Han hadde dekket til hele ansiktet, muligens med en hvit finlandshette, sier operasjonsleder Rune Ullsand i Oslo Politidistrikt til VG.

Knytter hendelsen til gammel konflikt
− Vi vet ikke sikkert hvem gjerningsmannen er, men vi har mistanke om at hendelsen er tilknyttet gammel konflikt. En familie med bagrunn fra Pakistan har lenge hatt ønske om å bytte ut imam Shah med en av deres familiemedlemmer, forteller styreleder ved moskeen.

Truslene kom første gang i 2006, sier han.

− Moské-ledelsen politianmeldte forholdet med det samme. Shah hadde kommet hjem fra en reise i Saudi-Arabia. Dagen etter dro han på jobb i moskeen. Allerede på kvelden etter første arbeidsdag fikk han beskjeden om at han ikke skulle ha kommet tilbake på jobb. Shah fortalte oss styremedlemmer om trusselen, og vi politianmeldte forholdet. Det ble en lang konflikt mellom oss og den familien. Konflikten endte i retten. De som truet, fikk fengselstraff av ulik varighet. De fikk også besøksforbud. Det har ikke vært synlige konflikter inne i moskeens lokaler, men det har vært en påkjenning for imamen å motta gjentatte trusler frem til oktober i fjor. Da ble det rolig, forteller Sarwar.

Styreleder forteller at moské-ledelsen ikke har sett tegn til at imamen har hatt andre konflikter.

To av tre sykemeldt
CJAS har tre imamer. Shah er hovedimamen. Foreløpig er det bare én imam som har ansvar for å lede bønn, bekrefter styreleder.

− Den ene av imamene sykemeldte seg i dag. Han frykter at han også kan bli angrepet, sier styreleder.

Han vet ikke hvor lenge de t sykemeldte imamene vil være borte fra jobb.

Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat (CJAS)
– Nemat Ali Shah (57) er hovedimam i CJAS
– CJAS er pakistansk menighet
– Driver Norges største moské
– Stiftet i 1976 av en gruppe sufi-orienterte muslimer
– Gruppa skilte lag av menigheten Islamic Cultural Centre
– En av Islamsk Råd Norge-grunnleggerne
– Menigheten har vært gjennom flere interne stridigheter
– Stridighetene resulterte med dannelsen av menigheten Wrld islamic Mission 
– CJAS har tre imamer
– To av imamene er sykemeldt inntil videre.
(Kilde: Kari Vogt, Islam på norsk – Moskeer og islamske organisasjoner i Norge. J. W. Cappelen Forlag A/S)