Krever skattefradrag for bruk av polakker

 
Foto: huseierne.no
Administrerende direktør hos Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, kommer med et spenstig krav til statsminister Erna Solberg.
0Shares

− Huseiernes Landsforbund vil nå kreve av regjeringen at det snarest mulig innføres ROT-fradrag i Norge, sier Batta (bildet) til Nettavisen.

Et såkalt ROT-fradrag står for Rehabilitering, Ombygging og Tilbygg og er skattefradrag privatpersoner får ved å benytte legale håndverkere ved utbedringer av hus og hytter.

Forbundet ser det som et viktig virkemiddel for å redusere svart arbeid.

− Med en slik skattefordel vil private husholdninger engasjere godkjente og fagutdannede håndverkere, og velge bort svart arbeidskraft som man ikke kan få skattefradrag for, sier Batta.

Store mørketall
Siden EU-utvidelsen 2004 har det strømmet inn med utenlandsk arbeidskraft til norsk bygg- og anleggsbransje. Av de som har kommet til Norge er det klart størst tilvekst fra Polen.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) var den totale omsetningen i norsk bygg- og anleggsbransje på hele 370 milliarder kroner i fjor. Samtidig er det uvisst hvor stor del av denne kommer fra svart arbeid.

Batta er opptatt at alle polakkene som kommer til Norge har orden i sysakene.

− Polsk arbeidskraft må ha alle nødvendige papirer i orden for å få arbeids- og oppholdstillatelse. I til forsvarlige boforhold og nødvendig faglig kompetanse som må dokumenteres. Feil og mangler som de måtte utføre underlegges norske regler for garanti og reklamasjoner, sier Batta til Nettavisen.