Haitianske migranter sinte over USA-behandling

Haitianske migranter klager på ummenneskelig behandling på grensen mellom USA og Mexico.
Foto: Wikimedia Commons
Migrantfamilier fra Haiti er sinte over behandlingen de har fått fra USA mens de var i leirer på grensa til Mexico. Søndag ble flere hundre haitianere deportert.
18Shares

Tusenvis av migranter fra Haiti har strømmet til USA de siste ukene. De krysser det som blir ansett som noen av verdens farligste områder gjennom Colombia og Mexico for å nå USA.

De siste dagene har amerikanske myndigheter stengt en grenseovergang i Texas, som førte til at mer enn 9.000 migranter samlet seg i en midlertidig leir under en bro.

Søndag begynte USA å fly migrantene tilbake til Haiti fra leirene ved Del Rio. De har allerede sendt tre fulle fly fra Texas med haitiere til hovedstaden Port-au-Prince.

Haiti er en av USAs nære naboer og et land som sliter med utstrakt fattigdom og etterdønningene etter flere naturkatastrofer. Haiti er i dag også preget av mye gjengvold.

Flere migranter har uttrykt sinne over å bli sendt tilbake, men flere klager også over forholdene de levde under i den midlertidige leiren.

Det er svært varmt i området, folk sov rett på bakken, og sanitærforholdene ble stadig verre. Ifølge New York Times har migrantene kun tilgang til 22 mobile toaletter, og det finnes ikke rennende vann.

– President Joe Biden vet hva som foregår, men han bryr seg ikke. Han behandler oss verre enn dyr, sier en kvinne til nyhetsbyrået AFP.

En annen kilde, Garry Momplaisir, sier at folk var tvunget til å sove på betonggulv under tynne plastpresenninger i leiren, og at de ikke fikk dusjet. Han ble nylig deportert til Haiti sammen med kona og deres fem år gamle datter.