Søker “nanny” til utenlandsk kone

Foreldrenes ressurser har mye å si for hvordan barna klarer seg senere i livet
Foto: Flickr
En annonsen i lokalavisa Gaula har vakt en viss oppmerksomhet. Mannen bak annonsen ønsker hjelp av noen som kan lære opp hans utenlandske kone i blant annet barneoppdragelse og norske tradisjoner. 

Redaktør i Gaula, Åsmund Snøfugl. sier til NRK at han selv møtte ektemannen som leverte annonsen på vegne av familien, og vurderte henvendelsen som seriøs.

– Hvis ikke kunne vi ikke ha satt den på trykk. Men den var så uvanlig at vi tok en vurdering. Så lenge den ikke er diskriminerende eller til ulempe for noen, valgte vi å trykke den, sier Snøfugl.

Rådgiveren som søkes skal gi kona råd og tips om norske tradisjoner, både innenfor matlaging, barneoppdragelse og pynting av hjemmet.

Familien ønsker også at kona skal få hjelp til å “velge klær og sko for jentene ut ifra den vanskelige vurderingen mellom jenters krav og et fornuftig budsjett”.

Trodde det var spøk
Forsker i Namdalseid kommune, Lisbeth Lein, trodde hele annonsen var en spøk da hun så den. Lein, som forsker på hvordan utenlandske kvinner som gifter seg med norske menn på bygda integreres, sier annonsen vitner om mangel på respekt for mangfold.

– Her gir man uttrykker holdninger og forventninger som tilhører en annen tid. Kona framstilles som lite kompetent, og det kan virke som hun skal læres opp til å fylle en rolle på mannens premisser og etter hans behov, sier Lein.

Mannen som rykket inn annonsen ønsker ikke å uttale seg til NRK om saken.