Nordmenn vil verve seg til Ukraina-krig

Høyreekstreme fra USA og Europa bistår Azov-bataljonen, en av de væpnede divisjonen som har vært aktive i krigen mot russiske invasjonsstyrker.
Foto: Facebook/AzovBattalion
En av kommandantene for den høyreradikale Azov-bataljonen, som nå forbereder seg på å slå tilbake en russisk opptrapping øst i landet, sier nordmenn gjerne vil bidra.

– Vår ideologi er definitivt ikke fascistisk. Vi er ukrainske nasjonalister, sier Oleg Odnorozjenko, sjef for ideologisk opplæring i Azov–bataljonen, til et reportasjeteam fra TV2.

Høyreradikale fra hele Europa har likevel strømmet til det østlige Ukraina. Akkurat nå har bataljonen både svensker, franskmenn og italienere under sine faner. Nå står også nordmenn i kø for å støtte kampen mot en eventuelt angrep fra regulære russiske styrker og russisk-støttede separatister.

– Når det gjelder moralsk støtte, pengestøtte og materiell, har flere titalls nordmenn stilt opp, forteller Odnorozjenko til TV2.

Vil ikke oppgi norske kontakter
Talsmannen vil ikke si hvilke grupper i Norge i de har kontakt med, men sier det dreier som nasjonalistiske meningsfeller. 

Han håper også at frivillige krigere fra Norge snart kan være på plass.

– Vi har god kontakt med norske patrioter, ettersom de støtter og hjelper oss så godt de kan, sier han til TV2.