Nazi-tiltalt 96-åring for retten i Tyskland

En 96-årig kvinne er tiltalt for sin fortid som fangevokter i Stutthof konsentrasjosleir.
Foto: ushmm.org
En 96 år gammel tidligere sekretær i konsentrasjonsleiren Stutthof møtte tirsdag i retten i Tyskland, der hun anklages for medvirkning til over 11.000 drap.
22Shares

Irmgard Furchner ble pågrepet da hun tidligere i høst stakk av fra pleiehjemmet hun bor på, da rettssaken opprinnelig skulle starte 30. september i Itzehoe i nærheten av Hamburg.

96-åringen er den første kvinnen på mange tiår som straffeforfølges for forbrytelser under nazistenes regime.

Hun anklages for medvirkning til drap på over 11.000 mennesker mellom 1943 og 1945 i Stutthof i det okkuperte Polen.

Furchner var sekretær for SS-kommandanten i leiren. Hun ankom rettssalen tirsdag i rullestol for å høre påtalemyndigheten lese opp tiltalen mot henne. Hun vil foreløpig ikke svare på noen spørsmål i saken, opplyste hennes forsvarer.

96-åringen stilles for en ungdomsdomstol ettersom hun var under 21 år da hun begikk de påståtte forbrytelsene.

– Hennes rolle ga henne kunnskap om alle hendelser og alt som foregikk på Stutthof, inkludert massedrap, sa aktor Mazi Wantzen.

Kan få fengsel

I et brev til retten i forkant av det første rettsmøtet i september forklarte Furchner at hun ikke ønsket å møte i retten personlig. At hun stakk av, viste forakt for overlevende, så vel som rettsstatsprinsipper, sa visepresident Christoph Heubner i den internasjonale Auschwitz-komiteen den gang.

– Hvis hun er frisk nok til å stikke av, er hun frisk nok til å gå i fengsel, tvitret Efraim Zuroff, en amerikansk-israelsk nazi-jeger, som har spilt en framtredende rolle i å få tidligere krigsforbrytere stilt for retten.

En rettsbetjent trillet Furchner inn i rettslokalet i rullestol. Hodet var dekket av et tørkle, og hun bar et munnbind som skjulte ansiktet.

Leirvakten og sekretæren er de to eldste som er tiltalt for sine angivelige rolle i nazistenes leirer. 76 år etter at andre verdenskrig tok slutt, er tiden i ferd med å renne ut for å stille folk for retten. Men påtalemyndigheten har fortsatt åtte saker til vurdering, ifølge enheten som etterforsker forbrytelsene.

I løpet av de siste årene har flere saker måttet avbrytes fordi den tiltalte enten døde eller ikke var frisk nok til å bli stilt for retten. Den siste dommen som er falt i en lignende sak, gjaldt den 93 år gamle tidligere SS-vakten Bruno Dey, som fikk to års betinget fengsel i juli i år.