Årets Ossietzkypris tildeles frie ytrere fra Afghanistan

Kjersti Løken Stavrum, leder av Norsk PEN, ser det som viktig å hedre afghanske ytrere med Ossieztkyprisen.
Ossietzkyprisen 2021 tildeles frie ytrere fra Afghanistan for deres fremragende og betydningsfulle innsats for ytringsfriheten.
6Shares

– Afghanske ytrere har vært hjørnesteinen i landets demokratiutvikling. Det ser vi blant annet gjennom et økt antall bokutgivelser, aviser, og radio- og TV-kanaler de siste tiårene. Med årets Ossietzkypris ønsker vi å hedre disse modige menneskene, sier Kjersti Løken Stavrum, leder av Norsk PEN.

Begrepet ytrere inkluderer aktivister, journalister, forfattere, poeter, filmskapere, redaktører, fotografer, kunstnere og andre som ved hjelp av fredelige midler har fremmet ytringsfrihet.

– Afghanske ytreres arbeid for et mer tolerant, åpent og inkluderende samfunn bidro til sivilsamfunnets oppblomstring, økt pressefrihet, og til å styrke jenters og kvinners samfunnsdeltakelse, sier Løken Stavrum i en pressemelding.

Abdul Samay Hamed, forfatter og leder av Afghansk PEN, vil motta prisen på vegne av afghanske ytrere på Litteraturhuset i Oslo 15. november.

Afghanistan er fortsatt et av de landene i verden hvor det er farligst å være journalist, og siden 2004 har det blitt rapportert mer enn 80 drap på journalister.

Norsk PEN er den norske avdelingen av PEN International, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, stiftet i 1921.