Religion kan også bidra til å hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner, skriver artikkelforfatteren. Bildet viser immigranter til USA som bes for av en katolsk menighet.
Foto: Justice for Immigrants
Vi bør vite bedre enn å peke på religion hver gang noen begår en ugjerning, skriver Farzad Falahatimarvast i dette innlegget.

Den 13. oktober 2021 så vi et angrep i Kongsberg hvor flere ble drept og skadd. Hendelsen var en tragedie, og mange er berørt. 

Tro er ikke så avgjørende

Det jeg reagerer mye på er hvordan avisene fokuserer på troen eller religionen til gjerningsmannen. Dette var en av de første informasjonene som kom ut i media. 

Det er flaut at vi fortsatt bruker religion og tro til å forklare det forferdelige terrorister har gjort

Gang på gang har vi trodd at terrorister har vært muslimer i en ekstremistgruppe. Og gang på gang har vi tatt feil, og oppdaget at flere av terroristene var enten kristne eller ikke-troende. Litt forenklet vil jeg si at etnisitet og tro hos en terrorist ikke har enormt mye å si.

Ingen grunn til å trekke hurtige konklusjoner

«Kristen terrorist har drept flere» er noe jeg sjeldent har lest i avisen, men gang på gang leser jeg «Islamist har begått terror». Det er flaut at vi fortsatt bruker religion og tro til å forklare det forferdelige terrorister har gjort. Det er ikke noe feil med islam, eller en hvilken som helst annen religion, for den sakens skyld. Men det er noe galt med folk som velger å utføre slike handlinger. Vi kan ikke skylde på religionen – vi nordmenn burde vite bedre enn å trekke slike forhastede konklusjoner. 

Det finnes diskuterbare sider av religion, men veien er i de fleste tilfeller lang derfra til terror. Faktisk hjelper religion og tro mange mennesker med å komme seg ut av vanskelige situasjoner. Og for et fåtall gjør tilhørigheten i en religion til at de utfører grusomme handlinger. Jeg er selv religionskritisk, men det er en grov forenkling alene å peke på religion i tragedien vi nå har sett i Kongsberg. Jeg har troen på nordmenn, og jeg vet at de fleste vet bedre enn dette. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.