Iran har deportert 1 million afghanere

Iran huser flere afghanske flyktninger enn noe annet land i verden, men har i år deportert over 1 million afghanere. De går en utrygg framtid i møte.
29Shares

Bare i løpet av den siste uka i oktober ble over 28.000 afghanere tvangssendt hjem fra Iran, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Hittil i år har over 1 million afghanere returnert fra Iran, og de aller fleste mot sin vilje.

– Flertallet ble deportert og returnert til Afghanistan blakke og helt ødelagte, og med behov for helsehjelp, mat og hvile, sier IOMs leder António Vitorino.

Deportasjonene skjer til tross for at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bedt alle land om å stanse tvangsretur av afghanere.

Iran huser fra før rundt 3,6 millioner afghanerne, 780.000 registrert og anerkjent som flyktninger. Mange av dem har levd i landet i flere tiår.

Alle afghanske barn i landet får adgang til offentlige skoler, også de som er papirløse, og afghanere får også tilbud om koronavaksine i Iran.

Flyktninghjelpen berømmer Iran for å være blant de beste i verden på inkluderende flyktningpolitikk, men nå sier iranske myndigheter at kapasiteten er sprengt.

– I tillegg til å gi dem mat, tak over hodet, medisiner og utdanning, gir vi nå også covid-19-vaksine til flyktningene, til tross for at vi er under alvorlige og ulovlige sanksjoner fra USA, sa han.

Irans innenriksminister Ahmad Vahidi ba i forrige måned afghanere om ikke lenger å komme til landet og sa i et intervju med Teheran Times at «vi har begrenset kapasitet».

Men de som kommer vil «bli behandlet med vennlighet og respekt», la han til.

– De så ikke på oss som mennesker, sier Abdul Samad, som tidligere jobbet som bygningsarbeider i Iran.

Han forteller at han ble holdt i en overfylt leir ved grensa, der vaktene slo noen av dem som protesterte mot å bli sendt hjem.

– De bandt hendene våre, satte bind for øynene våre og fornærmet oss, sier han.

En av de tvangsreturnerte forteller at de ble fratatt mobiltelefonene slik at de ikke kunne dokumentere forholdene de ble holdt under.

– Leiren er overfylt, og folk er svært skitne. De som ikke har penger til å kjøpe mat, får bare noen brødbiter, forteller Majid.

Opplysningene om overgrep er ikke bekreftet fra uavhengig hold, men IOM opplyste i forrige måned at minst 3.200 enslige mindreårige er deportert fra Iran til Afghanistan i år.

Iran trenger også bistand fra verdenssamfunnet for å kunne håndtere flyktningstrømmen fra Afghanistan, understreket Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland da han nylig besøkte landet.

– Iran kan ikke forventes å huse så mange afghanere uten mer støtte fra verdenssamfunnet, slo Egeland fast.

– Vi har hørt hjerteskjærende historier fra familier som nylig har ankommet Iran. En flyktning fortalte at de få eiendelene de hadde igjen, ble tatt og huset deres brent fordi de var sjiamuslimer. De ble fortalt at døtrene deres skulle giftes bort til krigere så snart de fyller ti år. De måtte flykte flere ganger i Afghanistan før de nådde Iran, fortalte Egeland.