UNE stopper returer til Jemen

Tilbake til normaliteten: her i området rundt Oslo City-kvartalet i Stenersgata har Utlendingsnemda (UNE) sine kontorer. Området ble evakuert i et kort tidsrom i ettermiddag etter et mistenkelig pakkefunn. Bildet er tatt etter avsperringsaksjonen ble avblåst.
foto: Claudio Castello
Inntil videre vil politiet ikke gjennomføre returer til Jemen. Plikten den enkelte har til selv å returnere etter å ha fått endelig avslag på søknad om oppholdstillatelse blir også midlertidig opphevet, skriver Utlendingsnemda på sine hjemmesider.
0Shares

Grunnen som oppgis for avgjørelsen er den siste tids eskalering av konflikten i Jemen. For knapt et par uker siden innledet en saudi-arabisk ledet koalisjon flyangrep på flere av landets byer etter at den shia-baserte houthi-militsen tok makten i landet. 

– Vi ser at økte kamphandlinger, sivile tap og antallet berørte provinser, har medført en forverring av den generelle sikkerhetssituasjonen i landet. UNE har på denne bakgrunn besluttet å suspendere utreiseplikten.

– Vedtaket innebærer at jemenittiske borgere som tidligere har fått endelig vedtak der UNE opprettholder UDIs avslag, inntil videre ikke plikter å rette seg etter utreiseplikten som følger av vedtaket. Dette omfatter, i tillegg til tidligere asylsøkere, også personer med utreiseplikt etter avslag på søknad om opphold etter andre deler av regelverket, skriver man videre.

UNE har også underrettet Politiets utlendingsenhet (PU) om at ingen i nevnte personkrets skal sendes ut inntil videre, men gjør oppmerksom på at suspensjonen av utreiseplikten ikke gjelder for personer som omfattes av Dublin-forordningen.