Ny rapport: Rekordhøyt antall fordrevne

Internt fordrevne har økt med stort omfang, viser ny rapport fra Flyktninghjelpen (Foto: Illustrasjon).
Foto: Frank Keillor/ Flickr.com
38 millioner mennesker er på flukt i eget land på grunn av konflikt eller vold. Tallet tilsvarer den samlede befolkningen i London, New York og Beijing.
– Tallet på fordrevne viser hvordan verdenssamfunnet fullstendig har sviktet i å beskytte uskyldige sivile, sier generalsekretær Jan Egeland til flyktninghjelpen.no.

Tidligere denne måneden lanserte rapporten Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) som drives av Flyktninghjelpen, rapporten Global Overview 2015: People internally displaced by conflict and violence i Genève.

 
Foto : Skjermdump/flyktninghjelpen.no

Langvarig konflikt gir høyt antall fordrevne
Rapporten belyser hvordan langvarig fordrivelse bidrar til det høye tallet på fordrevne. I 2014 fantes det mennesker som hadde vært fordrevet i ti år eller mer i 90 prosent av de 60 landene og territoriene som IDMC- rapporten dekket.

I tillegg til å presentere et rekordhøyt tall på internt fordrevne for tredje år på rad, dokumenterer rapporten at nye 11 millioner mennesker ble drevet på flukt i eget land på grunn av vold i 2014.

FN-resolusjoner, fredssamtaler og våpenhvileavtaler har tapt kampen mot nådeløse væpnede menn som drives av politiske eller religiøse interesser, heller enn menneskelige hensyn. Rapporten bør være en påminnelsen om at vi må få en slutt på denne trenden med at millioner av menn, kvinner og barn sperres inne i konfliktsoner verden over.