Politiet i Fredrikstad etterforsker hat mot muslimer

Politiet vet ikke om Delnia leverte inn papirene sine til dem i 2008. Det som er sikkert er at hun i dag lever som en papirløs ungdom i Norge.
Foto: Søren Storm Hansen
Politiet har åpnet etterforskning etter at det på Facebook ble skrevet kommentarer av typen "nakkeskudd er tingen" under et bilde av muslimer som ber under en bro i Fredrikstad.

17. august tok Fredrikstadavisas redaktør Tobben Sønstrød et bilde av muslimer som ba utendørs i byen. Det postet han på Fredrikstadavisas Facebook-side. Derfra ble bildet spredt av en 41 år gammel trebarnsmor til en lukket gruppe kalt “Norge er vårt” på samme nettsted.

Etter hvert kom det kommentarer av denne typen under bildet: «Har du kastet ut bananer?», «Nakkeskudd er tingen» og «Ta en bulldoser og klem de flate da vel». Kommentarene kom fra folk bosatt over hele landet. Det skriver Fredrikstad Blad. 

Avisen melder nå at politiet etterforsker saken.

– Vi startet etterforskningen på eget initiativ etter vi fikk kjennskap til den gjennom mediene. Det er ikke et anmeldt forhold, opplyser Tom Erik Guttulsrød, sjef for felles kriminalenhet i Østfold, til FB.

Han sier videre at politiet kartlegger hva som er skrevet og hvordan det er formidlet for å bringe på det rene om det er snakk om et straffbart forhold.

– Vi prøver å identifisere personene bak meldingene. Om ytringene er straffbare eller ikke, er en juridisk vurdering som påtalemyndighetene vil gjøre, sier Guttulsrød.

Kvinnen som la ut bildet på gruppen “Norge er vårt”, sa tidligere i uken at hun angret på det hun skrev på Facebook, og at hun forstår at folk tolket det negativt. Hun mener at folk i gruppen «Norge er vårt» ikke er rasister, men innrømmer at “kanskje noen er det”. Selv er hun tilhenger av Fremskrittspartiet og mener Norge bør bremse innvandringen, sier hun til Fredrikstad Blad.