UiO får nytt senter for høyreekstremisme-forskning

 
– Det var på tide at vi i Norge nå får et senter for forskning på høyreekstremisme, sier Tore Bjørgo, som blir leder for senteret ved UiO.

I dag ble det klart at UiO blir vertskap, i skarp konkurranse med Universitetet i Bergen og Høgskolen i Oslo og Akershus, skriver Samfunnsvitenskapelig fakultet på sine hjemmesider.

Forsknigsrådet bevilger 50 millioner kroner til det nye senteret. Påtroppende leder Tore Bjørgo (bildet nederst) er professor ved Politihøgskolen og har doktorgrad om rasistisk og høyreekstrem vold i Skandinavia. Nestleder blir universitetslektor i statsvitenskap ved UiO, Anders Ravik Jupskås. Senteret vil være et samarbeid med Politihøgskolen, NUPI (Norsk utenrikspolitisk institutt), Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), PRIO (Institutt for fredsforskning) og HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter).

Foto: Arkiv.
Foto : Claudio Castello

– Vi er glade for å ha fått muligheten til å få starte opp Senter for forskning på høyreekstremisme. Det er mye kompetanse på dette feltet, som vi gleder oss til å dra veksel på, sier Bjørgo.

Alvorlige utfordringer
Han understreker at Norge og Europa står overfor alvorlige utfordringer med høyreekstremistisk vold, samtidig som vi er midt oppe i en situasjon som påkaller frykt og krise.

– Flyktningstrømmen har ført til hatkriminalitet, vold og påsatte branner på asylmottak, i Sverige, men også i Norge. I tillegg har vi terroren, som for en drøy uke siden rammet Paris igjen. Det dreide seg om jihadistisk terror, men vi regner med at terroren også vil føre til mer høyreekstrem vold, sier Bjørgo videre.