Nektet asyl – torturert og drept i hjemlandet

To tsjetsjenske menn fikk avslag på asylsøknaden og ble torturert og drept i hjemlandet. Illustrasjonsfoto
Foto: Wikimedia Commons. Illustrasjonsbilde.
Norske myndigheter ga ikke asyl til to tsjetsjenske menn og de måtte tilbake til hjemlandet der de ble torturert og drept.
9Shares

Helsingforskomiteen og menneskerettighetsorganisasjonen Memorial melder om at Apti og Umar fra som fikk avslag på sin asylsøknad ble torturert og drept i Tsjetsjenia ifølge Ny Tid.

Norsk skyld
Mennene som ble drept fikk avslag på sin asylsøknad grunnet mistanke om at de løy om beskyttelsesbehovet. Ny Tid skriver også at Helsingforskomiteen og Memorial ga norske myndigheter advarsler mot å sende disse to mennene hjem. 

Advokaten til mennene, Brynjulf Risnes, mener at Norge har skylden for mennenes død.

– Både norsk rett, Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemda har skyld i deres død. Det var direkte uansvarlig å sende dem tilbake, sier Risnes til Ny Tid.

Advarsler
Helsingforskomiteen mener de ikke ble lyttet til i prosessen og at de ga sterke advarsler, men at norske myndigheter nektet å høre på dem.

– Jeg blir sint over at norske myndigheter ikke hører på oss. Man blir opprørt og lei seg når man ikke når frem til dem. Det er et stort system som virkelig trenger en revurdering, forteller seniorrådgiver Julie Wilhelmsen.

Hun legger til at norske myndigheter er klare over menneskerettighetssituasjonen i Russland og Tsjetsjenia.

– Jeg er kritisk, og må innrømme at jeg er sjokkert. Ikke minst fordi det politiske miljøet er klar over menneskerettssituasjonen i Russland og i Tsjetsjenia. Vi vet at det skjer brudd på de mest grunnleggende menneskerettigheter – som retten til liv og til ikke å bli torturert. Jeg er sjokkert over at Norge har en praksis der man har sendt folk tilbake til døden. Det er en eller annen glipp i systemet.