Storbritannia får kritikk for behandling av ukrainske flyktninger

Storbritannias håndtering av flyktningkrisen i Ukraina er en "nasjonal sjenanse", sier tidligere sjef for den britiske hæren, Richard Dannatt.
Foto: Unsplash
Innenriksdepartementet i Storbritannia får kritikk fra flere hold om å gjøre prosessen med visumsøknader for ukrainere på flukt altfor komplisert.
15Shares

Det er langt vanskeligere for ukrainere å komme til Storbritannia enn andre EU-land: I EU får ukrainere tre års oppholdsrett uten å søke om visum. I Storbritannia må man søke visum, som blir beskrevet av flere som en komplisert og treg prosess.

Den tidligere sjefen for den britiske hæren, Richard Dannatt, sa til Times Radio at Storbritannias håndtering av dette var en «nasjonal sjenanse» og «ute av takt» med resten av Europa.

Også ledere av kristne kirkesamfunn i London utstedte en felles appell:

– Hvordan kan mødre med små barn, eldre og funksjonshemmede, som har reist tusen mil, forventes å fylle ut elektroniske søknadsskjemaer på et språk som er fremmed for dem, sier de i uttalelsen.

Ombudsmann i The Parliamentary and Health Service Ombudsman (PHSO) Rob Behrens er blant dem som har bedt om at «unødvendige forsinkelser og byråkrati» skal fjernes.

Innenriksminister Priti Patel skapte også forvirring denne uken ved å si at et nødsenter for å søke visum ble opprettet i Calais, for så å gå tilbake og si at det ikke var operativt.

Så langt har Storbritannia gitt 957 visum, ifølge regjeringen.