iTromsø-lederartikkel om HRS frikjent i PFU

 
Foto: Skjermdump/itromso.no
Til tross for at utvalget var enig om at iTromsøs leder om Human Rights Service (HRS) ble beskrevet som "ufin, grov, sjikanøs og usmakelig", ble avisen frikjent.
0Shares

Klagen gjaldt to lederartikler skrevet av sjefredaktør Stig Jakobsen i september. Human Rights Service klagde avisa til PFU for både saklighet og omtanke, kildebruk, kontroll av opplysninger og tilsvar, med mer. Organisasjonen reagerte spesielt på sammenligninger mellom nazisme og Anders Behring Breivik, skriver journalisten.no.

Sekretariatet hadde innstilt på frikjennelse med hovedargumentasjon om at takhøyden i meningsjournalistikken skal være høy. Men diskusjonen mellom utvalgets medlemmer viste at dette var en vanskelig sak.

– Nedrig og grovt
TV 2s Øyvind Brigg tok raskt til motmæle mot sekretariatets konklusjon.

– Dette er noe av det drøyeste jeg noen sinne har lest. Det er så nedrig og grovt. Organisasjonen blir beskyldt for å være nazister og man skriver nærmest at de burde vært skutt, slik man gjorde med NS-medlemmer. Jeg er helt enig i at takhøyden skal være høy når det kommer til meningsutveksling, men her mener jeg de har gått igjennom taket. Vi må tåle motstemmene uten å få fripass til å karakterisere dem slik man vil, sa en svært engasjert Brigg.

– Ytringsfrihet i ytterste konsekvens
Representant for redaktørene, Tone Angell Jensen fra avisa Fremover, mente på sin side at å kunne drive religionsfrihet er svært viktig for ytringsfriheten og vårt demokrati, men at debatten om islam må kunne finne sted uten at kritikerne blir stemplet som nazister og rasister. Likevel var hun enig i at lederen ikke bryter god presseetikk.

– Lederen er stygg, men det er vanskelig å si at dette er brudd på god presseskikk siden dette er ytringsfrihet i ytterste konsekvens. Det er vanskelig for meg å skulle være med på å senke takhøyden for åpen debatt. Det strir imot alt jeg står for som redaktør. 

Klikk her for å lese PFUs frikjennelse av lederatikkelen

Klikk her for å lese HRS` umiddelbare reaksjon på lederartikkelen

Klikk her for å lese ITromsø-lederen