– Muslimer bør ikke gå i bursdagsselskap

Imam på Sørlandet mener at barn ikke bør gå i bursdagsselskap
Foto: Helga Weber
Sørlandsimamen Abdikadir Mahamed Yussuf mener at muslimske barn ikke bør delta i bursdagsselskap. Reaksjonene fra norske muslimer har ikke latt vente på seg. 
0Shares

– Vi muslimer har vår religion. Hvis det står i Koranen eller hadith at bursdag er ok, sier vi ok. Jeg mener at det ikke står der. Derfor sier vi ikke «ikke gå til bursdag». Vi sier ikke at «du gjør feil og det er forbudt». Men vi sier «du bør ikke gjøre det», sier Yussuf til Fædrelandsvennen (via ABCnyheter).

Abdikadir Mahamed Yussuf er imam i en moské i Kristiansand, den største muslimske menigheten på Sørlandet. I et intervju med Fædrelandsvennen kommer Yussuf med noen betraktninger om hva han mener er riktig praksis i samsvar med islam.

– Jeg mener at bursdagen ikke er i vår religion. Det gjelder både barn og voksne, sier imamen om feiring av barnebursdager.

Han nevner også fortolkning som en måte å leve et religiøst liv.

– Det jeg bryr meg om, er om det står i religionen eller ikke. Jeg hilser ikke på kvinner, men hvis en annen imam hilser, betyr ikke det at han ikke er muslim. Han har bare en annen fortolkning.

Reaksjoner
Uttalelsen har skapt reaksjoner, ikke minst blant prominente nordmenn med muslimsk tilhørighet. En lang rekke personer har vært ute og uttrykt oppgitthet i sosiale medier. 

– Det å feire bursdag er en sosial begivenhet. Barn gleder seg til å feire sin egen, sine søskens og sine venners bursdag. Å frata barna mulighet til å feire bursdag er ikke bare å frata barn en uskyldig og sann glede, men det er også sterkt skadelig for en normal og forståelsesfull sameksistens i et pluralistisk samfunn, skriver Akthar Chaudhry (SV) på sin blogg

I løpet av gårsdagen tok til og med imamens egen moské avstand fra uttalelsene. 

– Jeg har vært i denne moskeen siden 1997 og er moskeens offisielle talsperson. Påstanden om at muslimer ikke skal feire bursdager eller si «god jul», er hans mening, ikke moskeens. I islam er det å markere bursdag ingen hindring; bursdag er ikke en religiøs handling. Også mennesker som ikke er religiøse, markerer den dagen, sier imam Akmal Ali til Dagbladet. Han er styreleder Muslimsk union Agder.

Illustrasjonsbilde