NOREF-direktør ut mot VG

 
Foto: Skjermdump/vg.no
VGs oppslag om et hemmelig UD-notat er tendensiøst, skriver Henrik Thune, direktør i Norsk Ressurssenter for fredsbygging (NOREF) i et leserinnlegg i Aftenposten.
0Shares

Saken har viser til ligger på VGs nettutgave under overskriften “Hemmelig-UD notat om flyktningskrisen” (se bildefaksimilet).

– Her forteller avisen alarmerende om verdens trusler utenfor Norge, mens avisens politiske redaktør, Hanne Skartveit, kvitterer med at vi nå står overfor en slags sannhetens notat om fremtiden fra toppen av UDs objektive utsiktspunkt.

 
Foto : peacebuilding.no

Videre spør han seg i leserinnlegget:

– Er slike arbeidsnotater fra UD, som det faktisk skrives mange hundre av hvert år, nærmere virkeligheten enn alt annet? Er de bedre enn forskning, og sannere og mer objektive enn avisens kronikker og analyser?

Anvender arbeidsnotat feil
Videre skriver Thune at “Notatet fra UD som VG legger frem i dagens avis, inneholder helt sikkert en god analyse, skrevet av to svært skarpe og erfarne diplomater”. 

Han konkluderer blant annet med:

– Notatet dreier seg om noe ganske annet enn det VGs sak utgir seg for. Dette dreier seg om to dyktige enkeltmenneskers egne innspill og synspunkter, i en analyseprosess. Notatet er hverken mer eller mindre «sant» eller «autoritativt» enn en mengde av andre offentlige analyser eller forskningsrapporter, men står og faller på forfatternes personlige kvalifikasjoner, som det meste annet som blir skrevet her i verden.

– Fører ikke noe nytt med seg
Eks-økonom, pensjonist og nettdebattant, Haakon Hellenes, har i den siste nøye fulgt med debatten om flyktningstrømmen, og lest også saken om UD-notatet. Han mener notatet ikke fører noe nytt eller oppsiktsvekkende med seg.

 
Foto : Foto: Skjermdump/youtube.com

– VGs offentliggjøring av notatet og mottakelsen av dette følger det vanlige, forutsigbare mønsteret i dagens politiske debatt. En kan se det konspiratoriske elementet sauset sammen med over- og undereksponering og med en viss bekymring for effekten på en kompakt majoritet, sier Hellenes til utrop.no