Fargerike og inkluderende X Games Oslo

 
Siste ukes debatt om "skandaleprosjektet" X Games Oslo har sett helt pussig ut for oss i nabolaget. Det må da være rom for annerledes aktivitet - også. Livet handler om mer enn konkurranser...
0Shares
Latest posts by Karianne Hjallen, Tøyen Sportsklubb (see all)

Det vet vi godt her på Tøyen og i Bydel Gamle Oslo forøvrig. Vi er litt annerledes i utgangspunktet og vintersport er det ikke gitt at man driver så mye med. Tøyen Sportsklubb jobber knallhardt for å få så mange barn og unge i aktivitet som mulig, men det er ikke nødvendigvis gull og grønne skoger som står i fokus, selv om vi vet at det er mange talenter også her. Det er helse. Det er samhold og glede vi fokuserer på… Nettopp det de mer egen-organiserte aktivitetene som skateboard, snowboard og freestyle har som kjerneverdier. Derfor treffer X Games ekstra godt her. Vi tenker lite på utstyr. Merkeklær. Stoppeklokker og treningsregimer…

De siste årene er det plutselig mange nasjonale aktører og arrangementer som “finner fram til Tøyen”… Flere av dem er fortsatt eksempler på ting barna våre står utenfor og ser inn på. Da X Games Oslo derimot i fjor fikk støtte fra Oslo Kommune var ett av kravene at de skulle involvere lokale barn og unge. De tok kontakt med klubben vår og vi opplevde en ektefølt inkludering i arrangementet.

Med Henning Andersen og Hilde Rasch fra Sahr Production i spissen, kom de til Tøyen med hjertet utenpå skjorta og store ambisjoner for å aktivisere nabolaget rundt Tøyenparken – men på våre premisser.
 
“La oss tenke stort – vi inviterer ALLE 7.-10.-klassingene i bydelen til å lære seg slalåm og snowboard og så gir dem gratis tilgang til å fortsette å gjøre dette på Tryvann – RESTEN AV SESONGEN! Vi fjerne ALLE hindre og så får vi med oss Områdeløftet, Sparebankstiftelsen DNB, Bergesenstiftelsen og Oslo Vinterpark – Tryvann på dette! Ja!”
 
Og slik ble prosjektet “Ø på SNØ” en realitet.
I samarbeid med FRIGO, utekontakten og Oslo Vinterpark har har vi nå hatt tre opplæringsdager på Tryvann, hvor hele 450 av de inviterte 800 ungdommene deltok med instruktører tilpasset ferdigheter. Halvparten av dem hadde ALDRI stått på ski før.
 
Etter det har vi etablert en egen utlånsordning på Tøyen, hvor deltakerne kan komme og låne klær og utstyr, samt få gratis t-banebillett og dagskort til Tryvann. Og dette får de tilgang til, om de vil, HVER DAG resten av sesongen. 
 
X Games Oslo-gjengen har vært levende engasjert i oss i snart et år nå for å gjøre dette “riktig”. De har virkelig forsøkt å bli kjent med oss. Kommet på gatefester. Involvert seg i nabolaget. Lobbyert når det har trengtes, og gitt av nettverket sitt dersom vi sto fast. De har møtt deltakerne, latt representanter fra ledertreningsutdanningen vår, Tøyenakademiet, få fotfølge ansatte, slik at de kan lære å arrangere ting på et internasjonalt nivå, og stilt opp i alle sammenhenger vi har hatt behov for det…
 
Så – kjære Oslo Kommune, vit også at arrangørene bak X Games Oslo i snart ett år har engasjert seg i Tøyen og virkelig gitt tilbake til området vårt. Spør den nærmeste grønnluede kid’en du ser i bydelen om hva de synes om “Ø på SNØ”. Det var omlag 500 slike kids og rundt 200 voksne frivillige på arrangementet på lørdag. For ikke bare får de gratis opplæring og heiskort, de fikk jammen være med på selve arrangementet også. Innenfra! Spør om hun har stått på ski og om hun skal stå igjen neste år. Vi tror hun svarer ja. Vi tror X Games Oslo har vært med på å skape et varig vintersportsengasjement i bydelen vår! Det er rørende å motta e-poster fra foreldre som er supertakknemlige for at barna deres endelig har fått mulighet til å lære seg å stå på ski. Å få ta del i den norske vinteren…
 
Når dette da kalles et skandaleprosjekt av “hvite, gretne, gamle gubber” som man knapt har sett på Tøyen… Ja, da må de også få med seg dette; Tøyen Sportsklubb har nå 450 engasjerte skimedlemmer Skiforbundet aldri hadde fått tak i på noen annen måte. Påstand. Tøyen Sportsklubb fantes ikke engang for bare ett år siden. Vi har ikke fått lov til å melde oss inn i Norges Skiforbund enda – vi har forsøkt. To ganger. Men det var visst ikke bare enkelt… Men samma det. Vi skal ikke delta i noen konkurranser uansett. For vi har først og fremst fokus på å ha det gøy og å være sammen! Litt sånn som vi hadde det på lørdag.
 
X Games Oslo er alt annet enn en skandale. Vi mener jo heller at de har bidratt med et lite vintersportsunder…

Vi hadde været. Vi hadde verdens største hopp i bakgården og vi fikk være med på et fantastisk arrangement jeg tror alle på Tøyen tok fullstendig eierskap til. Oslo skyline har aldri sett bedre ut… Jeg tror ikke gretne, gamle gubber hadde vært savnet om de valgte å ikke komme, men jeg tror de hadde gått av mye samhold og idrettsglede.
 
Det må være rom for annerledes aktivitet også. Det viktigste må jo være at barna ER i aktivitet? 
 
X Games Oslo har i alle fall gjort rom for oss på en varm, inkluderende og engasjert måte. Og det er vi utrolig takknemlige for!
 
For livet handler om mer enn konkurranser…
PS: Nevnte vi at vi trenger en flerbrukshall og samfunnshus på Tøyen? Munch-museet vil bli perfekt! 🙂