Hege Storhaug vil forby Kristin Lavransdatter

ISLAMKRITISK: Hege Storhaug er en kjent innvandrings- og islamkritisk stemme.
Foto: Tore Sætre
– Vi kan ikke forherlige hijab, sier Hege Storhaug, informasjonsleder i Human Rights Service (HRS).

 

I Husfrue, andre bind av Kristin Lavransdatter, etter at hun gifter seg med Erlend, tar hun på seg konelinet, det kristne synonymet til hijab. Slik var tradisjonen i den norske middelalderen. Hun er stolt av å bære det. Dette synes Storhaug er svært problematisk: 

– Islam er en middelaldersk religion og da kan vi ikke forherlige middelalderen i Norge slik Sigrid Undset gjør. Hun lager en litterær figur som er sterk, og tar på seg skautet og bærer det med stolthet. Hustrulinet er et tegn på underdanighet, dydighet og religiøs fromhet akkurat som hijab. Og da kan man ikke være som Kristin. Det henger ikke på greip. Det kan fører til at enda flere muslimer bærer hijab med stolthet, noe som er helt forferdelig, med Dagsavisen forside med redaktørene Rawdah Muhamed og Sumaya Jirde Ali som det mest grelle eksempel. 

Middelalderen og islam

Storhaug ser likheter mellom den kristne middelalderen i Norge og dagens Islam:

– Middelalderen er mørk og kvinneundertrykkende akkurat som Islam, som ikke har gjennomgått den samme opplyste historien som kristendommen. Det Undset gjør, er å være unnfallende og apologetisk til det kvinneundertrykkende i middelalderens kristendom. Kristin er sterk og selvstendig, og det er helt umulig å være det uten å få patriarkatets vrede over seg. Det største av alt er friheten! Og da bærer man ikke slike symboler med stolthet. 

Hun peker på æreskulturen som undertrykte kvinnen:

– Middelaldersk kristendom i Norge var preget av en æreskultur, der kvinnens ære skulle beskyttes. Plagget symboliserer denne æren! Mannens ære. Vi er heldigvis fri for skammens begrensninger, sier Storhaug.

Einar Gelius støtter Storhaug

– Det er viktig å være prinsipiell. Som jeg har sagt mange ganger, er hijab et politisk tegn. Alle som bærer det må forstå at de er undertrykte. Vi i kristendommen har tatt avstand fra alt vi ikke liker, og da bør vi heller ikke forherlige vårt eget skaut. Jeg har tatt oppgjør med alle sider av kristendommen som ikke er tolerante og likestilte. Nå har kvinner i den kristne kulturen blitt likestilt og homofili er ikke lenger synd. Storhaug er tøff som tør å være politisk ukorrekt, og tørre å si fra om islams undertrykkelse, sier presten Einar Gelius.

Han mener imidlertid at første bind, Kransen, bør kunne leses. 

– Den har ikke samme politiske agenda, men er en søt kjærlighetshistorie, sier han.

Einar Gelius går til frontalangrep på hijab-bruk og støtter Hege Storhaug
Foto : Kjetil Ree/Wikimedia Commons

Aprilsnarr! 😁 Denne saken er publisert 1. april 2022, og er en narresak.