– For meg er “neger” et stolthetsbegrep

 

– Jeg har ikke noen følelse av å snakke om slaver eller de som er nederst på rangstigen. For meg er ordet “neger” et stolthetsbegrep. Og derfor blir det å si afroamerikaner istedenfor, en fornedrelse. Hva skal man si om de som er fra Afrika, da? De er jo ikke afroamerikanere, sier Trond-Viggo Torgersen (64) i den populære podcasten Alt du sier er feil, Espen når det kontroversielle begrepet diskuteres, skriver Dagbladet.

– For meg er det et bilde av et menneske som er mye finere enn gjennomsnittet av de andre som er norske, sier han videre i samtale med Kristopher Schau og Espen Thoresen.

Tidligere normalbegrep
Torgersen understreker i podkasten at man aldri skal si neger til folk som føler at det støter dem. Han legger også til at han gjerne vil kalles «hviting» når han reiser til Afrika. 

– Da kan de peke på han veldig lyse som gikk forbi, sier han. 

Åse Wetås, direktør i Språkrådet, understreker at Språkrådet ikke vil forby bruk av enkeltord, men oppfordrer til finfølelse og folkeskikk. 

– Neger er et ord blir oppfattet av store deler å ha negativ betydning, og nettopp av den grunn er det mange som ber om at dette ordet ikke blir brukt.