Gull-jenta fra Ammerud

Duarte Morais sikret vant EM-gull i spydkast med 60.89 under ungdoms-EM i Tbilisi i juli.
Foto: Bilge Öner
Norge deltok med en tropp på hele 28 utøvere i Ungdoms-EM, U18, i friidrett. De kom hjem med flere medaljer. Og én av medaljene var det spydkaster Arianne Duarte Morais som tok.
0Shares

 

I sommer har OL i Rio vært på alles lepper, men for Arianne Duarte Morais (17) har det vært andre mesterskap som har tatt mye av oppmerksomheten. Hun sikret seg blant annet gullet under ungdoms-EM i Tbilisi i juli med et kast på 60.89 meter.

– Det var veldig gøy å få gull, for det viser at all den treningen man har lagt i det, gir resultater, sier 17-åringen og smiler fra øre til øre.

Aldersrekord
Arianne Duarte Morais kastet allerede i kvalifiseringen lengst av alle. Og i finalen landet spydet på 60.89 meter. Dette er ikke bare en klar norsk aldersrekord, men slår også svenske Sofi Flinks tidligere europeiske U18-rekord med en halv meter, ifølge friidrett.no.

Spesielt mor har stilt opp uansett hva det måtte være, alt fra treninger til kamper og konkurranser.

Duarte Morais deltok også i Nordisk mesterskap U-20, 13.-14. august, på Island. Der ble det andreplass.

– Jeg er veldig fornøyd med sølvmedalje, for det var mye vind, det var iskaldt og det regnet mye. Nesten ingen kastet noe særlig langt.

Selv om det langt fra var de beste værforholdene friidrettsfolket hadde å hanskes med på Island, klarte både Morais og Norge å komme på andre plass i Nordisk juniorlandskamp i Reykjavik, Island.

Litt sjenert
Den atletiske Ammerud-jenta har vært glad i idrett helt fra hun var liten.

– Men jeg har også vært litt sjenert og tilbakeholden, særlig før.

17-åringen driver ikke bare med friidrett, men også håndball, som hun startet med som sju-åring. Først spilte hun i Ammerud håndballklubb, deretter Oppsal, for så å gå videre til Nit-Hak i Nittedal, der hun spiller i dag.

– Jeg ville egentlig starte med basketball, men treningene krasjet med friidretten, så derfor meldte mamma meg på håndball istedenfor, sier hun og smiler. – Men jeg ble bare mer og mer glad i håndball ettersom tiden gikk.

Den unge idrettsjenta sier hun er takknemlig for at familien alltid har støttet for henne.

– Spesielt mor har stilt opp uansett hva det måtte være, alt fra treninger til kamper og konkurranser.

17-åringen tror ikke hun kunne ha kommet så langt uten mor, men glemmer heller ikke å nevne spyd-treneren sin.

– Jeg ville ikke ha kastet så langt som jeg gjør uten den hjelpen jeg har fått av Jan Dubowski, sier hun. – Det er han som har lært meg alt jeg kan om spyd.

Fakta
Navn: Arianne Duarte Morais
Alder: 17
Interesse: Spydkasting
Aktuell med: Vant gull i spydkasting under Europa Mesterskapet (EM)