Nynazister på Sørlandet mobiliserer

Nytt giv på Sørlandet: Miljøer tilknyttet Den nordiske motstandsbevegelsen (gamle Nordfront) har vært aktive i Sverige i en årrekke. Sist helg fotograferte man deltakere under Pride-paraden i Kristiansand og hengte opp homokritiske bannere. Bildet er tatt fra en marsj under Sveriges nasjonaldag.
Foto: Peter Isotalo
Høyreekstremister er mer aktive i sør enn i resten av landet, sier forsker. Den nordiske motstandsbevegelsen fotograferte Pride-paraden i Kristiansand og hengte opp homokritiske bannere.
0Shares

Sist lørdag sto flere medlemmer og fotograferte folk i Pride-paraden i Kristiansand. Mange ble provosert og engstelige over å bli fotografert, melder NRK.

– Ingen kommentar, svarte mennene fra motstandsbevegelsen gjentatte ganger på spørsmål fra NRK.

Organisasjonen har tatt på seg ansvaret for å ha fjernet regnbueflagg og hengt opp bannere med påskriften “knus homolobbyen”

Jacob Ravndal er stipendiat ved Forsvarets forskningsinstitutt og tilknyttet Senteret for ekstremismeforskning, C-REX, ved Universitetet i Oslo. Han kaller organisasjonen en nasjonalsosialistisk militant høyreekstrem gruppe hvor homofile er en del av fiendebildet.

– Det dreier seg om tradisjonell nynazisme. Organisasjonen er blant de få gruppene som står åpent fram som nasjonalsosialister med raseteorier som en del av sin ideologi, sier Ravndal til NRK.

Vil heller kalles “nasjonalsosialister”
Talsmann for Den nordiske motstandsbevegelsen, Haakon Forwald, har tidligere sagt til NRK at de foretrekker å kalles nasjonalsosialistiske selv om ideologien er inspirert av nazismen.

Lenin og homofili i samme fiendebås: Hjemmesiden til Den nordiske motstandsbevegelsen viser et regnbueflagg med bilde av Lenin og sovjetsymboler.
Foto : Skjermdump fra Nordfronts hjemmeside

– Når vanlige mennesker hører ordet nazisme, tenker de kanskje på stereotypiske skinheads med en dekadent livsførsel og impulsiv voldsbruk. Slikt tar vi klart avstand fra, sier Forwald til NRK.