Republikanske kandidater fremmer teori om utskifting av hvit befolkning

Tidligere president i USA, Donald Trump, får flere meningsfeller i partiet som støtter konspirasjonsteorier.
Foto: Gage Skidmore
Flere antatt moderate republikanske senatorkandidater fremmer den høyreekstreme konspirasjonsteorien om utskifting av den hvite befolkningen.
209Shares

Teorien, som Anders Behring Breivik og massedrapsmannen i Christchurch på New Zealand begrunnet sine angrep med, går ut på at det fins en hemmelig konspirasjon om at den hvite befolkningen i Europa skal byttes ut med en muslimsk befolkning.

Teorien blir nå brukt av et halvt dusin ellers moderate republikanske senatorer i sin valgkamp. De hevder at plottet går ut på å redusere den hvite andelen av befolkningen ved å slippe inn hundretusener av immigranter.

Hittil har slike kommentarer i stor grad blitt oversett som et ledd i den harde tonen mot immigranter blant konservative i Trump-æraen.

Men massedrapet på ti svarte amerikanere i Buffalo, der gjerningsmannen trolig var inspirert av teorien, har satt søkelyset på hvordan deler av det republikanske partiet nå slutter seg til hvite nasjonalistiske tanker.

Noen dager senere sa Eric Schmitt, som er justisminister i delstaten Missouri og kandidat til Senatet, at demokratene forsøker fundamentalt å endre landet gjennom ulovlig innvandring.

Senatorkandidaten i Ohio, JD Vance, anklaget demokratene for å forsøke å skifte ut velgerne og advarte mot en invasjon.

– Demokratene har besluttet at de ikke kan vinne gjenvalg i 2022 uten å hente inn et stort antall nye velgere for å ta plassen til dem som alt er her, sa han til Fox News.

– Kommentarer som dette illustrerer det essensielle i utskiftingsteorien. De forutser en rasemessig dommedag og hevder at det dreier seg om en overordnet plan. Det er bare språkbruken som er myket opp, sier professor Brian Hughes ved American University.

– Den grunnleggende historien er den samme vi ser i hvit makt-chatter på internett: En fiende planlegger dommedag for hvite amerikanere ved å fylle landet med ikke-hvite, sier han.

En slik holdning er blitt en grunnleggende del av moderne konservativ appell til velgerne.

Tidligere president Donald Trump advarte gjentatte ganger mot en innvandringsinvasjon langs USA sørlige grense, og han nølte med å fordømme hvit makt-bevegelser i landet.

– Hat, gjennom mediene, politikk og internett, har radikalisert noen fremmedgjorte, fortapte og isolerte mennesker til uten grunn å tro at de blir skiftet ut, det er ordet som brukes, skiftet ut, av andre folk som ikke ser ut som dem, sier USAs president Joe Biden.

– Jeg appellerer til alle amerikanere om å avvise løgnen. Og jeg fordømmer dem som sprer den for å få makt, politisk myndighet og profitt, sa Biden.