Salum Kashafali mottok Livsvernprisen

Salum Kashafali var strålende glad over å motta Livsvernprisen for 2022 som han fikk overrakt av unge Mollie Bergersen.
Foto: Menneskeverd
Sprinteren Salum Kashafali (28) mottok mandag Livsvernprisen for åpenheten han har vist omkring sin alvorlige øyesykdom og engasjement sitt for inkludering og mangfold.

Kashafali er født med øyesykdommen Stargardts sykdom som gradvis svekker synet. Da han kom til Norge som flyktning fra Den demokratiske republikken Kongo i 2003, hadde han rundt 80 prosent syn. I 2019 ble han klassifisert som paraidrettsutøver i klasse T12 som sterkt svaksynt og med rundt fem prosents syn. I dag er synet nede i 2 prosent.

Salum gleder seg veldig over å ha fått Livsvernprisen av organisasjonen Menneskeverd:

– Det finnes ikke nok språk i verden for å si hvor stort dette er for meg og hva jeg føler nå, og jeg kan mange språk, folkens! Dette er utrolig stort for meg, sa han og takket sin mor og familien ellers.

– Da jeg mistet synet, var dette det verste jeg hadde opplevd. Der jeg kom fra, hadde ikke folk med nedsatt funksjonsevne noen plass i samfunnet. Det samfunnet der ser på som svakhet, det løfter jeg fram som min styrke. Det driver meg hver dag. Jeg vet hvordan det er å føle at man ikke har noen plass i samfunnet, og jeg vil takke Menneskeverd for denne prisen. Dere står for det viktigste som finnes: Ett liv, uendelig verdi. Dette betyr veldig mye for meg, og jeg takker for prisen. Det kan ikke beskrives at jeg nå er en livsvernprisvinner. Ingenting kan måle seg med dette for meg. Tusen takk!

Høyst fortjent

Blant dem som hilste prisvinneren var tidligere generalsekretær i Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, Inge Andersen, som mente det var en høyst fortjent pris.

– Idretten er det eneste språket alle i verden snakker. Kaster du ut en ball, så leker barna sammen, uavhengig av om de snakker samme språk. Idretten er samlende og gir fellesskap, samhold og tilhørighet. Det har du vært med å bidra til ved at du gir prispengene dine videre til å bygge skoler for barn, sa Andersen.

Knut Nystad fra Stiftelsen Vi har vært smøresjef for langrennslaget og var også blant dem som gratulerte. Han har en bror med funksjonshemning og sa:

– Det er ingen som ser så bra ut i dress som deg, og du er min personlige helt og rollemodell. Når jeg ser deg, tenker jeg på tre ting: Håp, muligheter og drømmer.

– Du har omsatt ord til handlinger, sa Nystad.