Britisk domstol: Asylsøkere kan sendes til Rwanda

Storbritannias høyesterett domstol har avvist anken til en gruppe asylsøkere som tirsdag vil bli satt på et fly til Rwanda.
Foto: flickr.com
En britisk domstol har avvist anken til en gruppe asylsøkere som tirsdag vil bli satt på et fly til Rwanda.

Statsminister Boris Johnsons regjering inngikk i april en avtale med Rwanda om å sende asylsøkere dit, til protester fra blant andre FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Tirsdag letter etter planen det første flyet med asylsøkere. En gruppe asylsøkere gikk med støtte fra flere hjelpeorganisasjoner og de britiske grensevaktenes fagorganisasjon rettens vei i et forsøk på å stanse utsendelsen, men en domstol i London slo fredag fast at flyet kan ta av som planlagt.

– Det er i vesentlig offentlig interesse at innenriksminister Priti Patel kan gjennomføre beslutningen, sa dommer Jonathan Swift ved High Court i London.

En advokat fra UNHCR understreket fredag at britenes varslede deportering av asylsøkere «ikke på noe vis» har støtte fra FNs høykommissær.

– UNHCR er ikke involvert i avtalen mellom Storbritannia og Rwanda, selv om Patel har hevdet det motsatte, sier Laura Dubinsky.

Ifølge henne er det fare for at flyktningene vil lide «alvorlig og uopprettelig skade» dersom de sendes til Rwanda.

FN er også «alvorlig bekymret for om Rwanda har kapasitet» til å ta imot dem, sier Dubinsky.