Britisk domstol avviser anke mot at asylsøkere kan sendes til Rwanda

Fra og med i dag kan britene fly ut asylsøkere til Rwanda, en ordning som kritiseres av FNs høykommissær for flyktninger.
Aktivister gikk rettens vei for å hindre at den britiske regjeringen sender asylsøkere til Rwanda, men mislyktes med å stanse ordningen.

En domstol i London avviste mandag en anke mot kjennelsen som gir den britiske regjeringen grønt lys til å sende asylsøkere til Rwanda. Det første flyet med asylsøkere skal etter planen dra til det sentralafrikanske landet tirsdag.

FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi mener at planen vil fungere som et «katastrofalt» eksempel.

– Dette er helt galt, sier han i den første kommentaren til kjennelsen mandag kveld.

Tanken er at migrantene skal oppholde seg i Rwanda mens britiske myndigheter behandler asylsøknadene deres. Regjeringen i Danmark planlegger en lignende ordning og vil også sende asylsøkere til Rwanda.

Også fredag i forrige uke avviste en britisk domstol et forsøk på å stanse utsendelsen. Bak søksmålet sto en gruppe asylsøkere som er blant dem som skal deporteres. Flere hjelpeorganisasjoner og fagforbundet til britiske grensevakter støttet søksmålet.

UNHCR har tidligere uttrykt frykt for at asylsøkerne vil lide «alvorlig og uopprettelig skade» dersom de sendes til Rwanda.

FN er også alvorlig bekymret for om Rwanda har kapasitet til å ta imot dem.

Motstanderne av ordningen mener utvisningene undergraver den grunnleggende verdigheten til mennesker som flykter fra krig og undertrykkelse.