Oslos første norsk-somaliske bussjåfør

 
Foto: Claudio Castello
Som Oslos første kvinnelige somaliske sjåfør, har Aisha Ali Mohammed inspirert flere av sine landskvinner til å ta busslappen.
0Shares

Går Aisha Ali Mohammed i bukse blir hun fordømt av somaliere, går hun med hijab blir hun fordømt av nordmenn. Men det hindrer henne ikke i å være bussjåfør, melder frifagbevegelse.no.

– Flere somaliske kvinner har tatt busslappen etter å ha sett meg kjøre, sier Aisha Ali Mohammed.

I Oslo var hun første kvinne fra sitt land som tok førerkort for buss. De fleste somalierne i Norge bor i hovedstaden, og de følger med på hverandre. Særlig kvinnene vil være gode representanter for miljøet sitt, de vil ikke ha negative kommentarer, sier Ali Mohammed til LO Media. 

Tiltrukket av spenning
Ali Mohammed vokste opp i Somalias hovedstad, Mogadishu. Allerede i barndommen drømte hun stort om egen framtid. Hun ville bli etterforsker, pilot eller sjåfør. Spenning var hun tiltrukket av. Som eneste jente blant fem brødre kunne hun ikke fatte at hun skulle ha andre muligheter enn dem.

Da hun og familien ankom Fauske i Nordland i 2002, tok det ikke lang tid før hun begynte å bygge opp cv'en. Hun ble med i ei kvinnegruppe, lærte seg norsk på to år. Ali Mohammed vakte oppsikt også ved å være innvandrerkvinne som tok personbillappen nærmest på en-to-tre. Senere har hun føyd til morsmål-assistent i somalisk, renholder, barnehageassistent, jobb i hjemmetjenesten og tolk på cv'en skriver frifagbevegelse.no.