Somaliere kan miste flyktningstatus

Strengt regelverk: Har du ikke master, er du ikke kvalifisert som prest, er beskjeden fra UDI

UDI har funnet 1600 personer som de mener kan være aktuelle for å få tilbakekalt sin flyktningstatus i Norge. Blant disse er det også barnefamilier og enslige mindreårige asylsøkere, melder NRK.

Etter 2012 mener norske utlendingsmyndigheter det er blitt tryggere i blant annet Mogadishu, fordi Al-Shabaab trakk seg ut av byen. De 1600 er personer som kom til Norge fra og med 2012 og helt frem til Norge la om sin asylpraksis for Somalia i oktober 2014.

Felles for denne gruppen er at de ikke har fått endelig oppholdstillatelse i Norge, forklarer innvandringsminister Sylvi Listhaug.

– En vurdering av situasjonen i Somalia har blitt gjort, og en ser at beskyttelesesgrunnlaget har endret seg. Regjeringen har gitt en instruks til UDI om at en skal starte en prosess med tilbakekallelse av oppholdstillatelse, sier Listhaug.

– Helt forferdelig
Bashe Musse, leder av Somalisk nettverk, er rystet over omfanget.

 
Foto : Arbeiderpartiet

– Jeg synes dette er helt forferdelig fordi det berører veldig mange barnefamilier. Vi vet at sikkerheten i Mogadishu ikke er på plass, det er stor ustabilitet der, sier Musse til NRK.