PST-sjef: Matapour har vært IS-sympatisør

14 personer med tilknytning til terrorgruppen IS er etterlyst av PST.

Terrorsiktede Zaniar Matapour (43) har tidligere vært IS-sympatisør og støttet ideologien ekstrem islamisme, opplyser PST-sjefen til Nettavisen.

– Vi har vært gjennom en periode med Islamsk stat (IS), Syria-aktivitet og fremmedkrigere. Han har sympatisert med IS og støttet den ideologien, ekstrem islamisme, i forbindelse med det, sier fungerende PST-sjef Roger Berg til Nettavisen på spørsmål om hva som gjør at PST mener Matapour sympatiserer med terrororganisasjoner.

– Der har vi gjort et stort arbeid i PST med å kartlegge dem som har reist til Syria, og vi har hatt en del vi har fulgt opp. Han har vært en av dem som har sympatisert med det, fortsetter
Berg.

Zaniar Matapour er siktet for å ha drept to menn og såret ytterligere 21 personer i Oslo sentrum natt til lørdag.

Kontakt siden 2015

Berg forteller også at de har hatt kontakt med Matapour siden 2015. Nettavisen får opplyst at den siktede ble kontaktet av etterretningstjenesten etter at de fikk informasjon om at han hadde kontakt med en ekstrem islamist på det sentrale Østlandet.

Denne personen skal ikke ha vært Arfan Bhatti, ifølge opplysninger Nettavisen har.

– Sånn sett har vi hatt en bekymring for vedkommende og for at han kunne være en del av et ekstremt islamistisk miljø eller at han sympatiserer med ekstrem islamistisk ideologi og være villig til å begå politisk motivert vold. Det har vi gjort vurderinger av tilbake i tid, sier Berg.

Han vil ikke gå inn på hvordan PST har avdekket Matapours sympatisering.

Ikke kjent

Medforsvarer for Matapour, Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma, sier at de ikke er kjent med at deres klient har sympatisert med IS.

– Dersom PST sitter på dokumentasjon om en slik tilknytning, regner jeg med at dette umiddelbart gjøres tilgjengelig for oss. Vi er heller ikke kjent med at han skal ha hatt kontakt med andre personer i noe islamistisk miljø. Siktede er varetektsfengslet, isolert og underlagt medieforbud – det betyr også at vi ikke kan gjøre ham kjent med hva mediene skriver og dermed heller ikke be om hans kommentar på slike oppslag, sier Heiberg.

(©NTB)