– En samtale om skeive uten skeive er feil

SKEIV OG MUSLIM: Thee Yazan Al-Obaide er assisterende generalsekretær i Salam, som jobber for inkludering og trygghet for skeive med muslimsk bakgrunn.
Foto: Ingrid Pop
Assisterende generalsekretær i Salam, Thee Yazan Al-Obaide, reagerer på at Dagsnytt 18 har arrangert flere debatter som diskuterer hvorvidt islam må ta avstand fra homohat, uten å invitere en eneste skeiv muslim.
1K+Shares

“Veldig interessant å følge med på media for tiden. Dagsnytt 18 inviterer for eksempel tre heterofile muslimer (2 av dem er konvertitter) for å snakke om skeive og skeivhet i muslimske miljøer. De inviterte var Linda Noor, Basim Ghozlan og Yousef Bartho Al-Nahi”, skriver Al-Obaide og spør:

“Hvor var vår stemme?”

NRK tar med seg innspillet

Solveig Tvedt redaksjonssjef NRK Nyheter, svarer på kritikken i en mail til Utrop.

– Utgangspunktet for innslagene i Dagsnytt 18 mandag var blant annet en kronikk i VG, der Yousef Bartho Al-Nahi kritiserte Islamsk råd for uttalelser etter terrorangrepet i Oslo. Siden Islamsk råd ikke kunne stille, ønsket vi å ha med noen fra en stor muslimsk menighet til å svare på kritikken, skriver Tvedt.

Basim Ghozlan er styremedlem i Det Islamske Forbundet som driver Rabita-moskeen i Oslo og erstattet ifølge Tvedt, en representant fra Islamsk råd som ikke hadde mulighet til å stille opp for å svare for seg.

– I tillegg inviterte vi et panel til å belyse hva som kunne være motiv for en slik handling. En av dem var Linda Noor. Hun ble valgt på bakgrunn av en kronikk i Dagsavisen der hun skrev om skeive muslimer.

Videre påpeker hun at Al-Obaide allerede har uttalt seg om terroren i en annen NRK sak, men tar Al-Obaides kritikk til ettertanke.

– Vi ser at vi gjerne kunne hatt med en skeiv muslim inn i en slik samtale, og tar med oss innspillet.

– En samtale om skeive uten skeive er etisk og moralsk feil

Al-Obaide mener det er en stor forskjell på å uttale seg i en nyhetsartikkel og bli invitert til Dagsnytt 18. Han påpeker at det er feil å prioritere Linda Noor, som har skrevet en kronikk om skeive muslimer, fremfor å invitere en som faktisk er skeiv og muslim.

– Jeg mener at en samtale om skeive uten skeive er etisk og moralsk feil, med tanke på alt vi går igjennom. Da er det totalt feil å bare invitere en skribent for å diskutere en kronikk uten å ha med de som faktisk blir diskutert om i dette innlegget. Det er kun vi som vet hvor langt folk har kommet med å akseptere oss eller ikke.

– Hadde vi vært der kunne vi svart

Han sier at dynamikken på samtalen hadde vært helt annerledes dersom en skeiv muslim hadde vært deltaker i debatten.

– Under debatten kom det kommentarer som fikk flere av oss i Salam til å riste på hodet. Hadde vi sittet der kunne vi svart på kommentarene med en gang. Nå henger dessverre praten der ute og flyter på masse dritt, og vi vet ikke hva vi skal ta tak i først.

Al-Obaide reagerer på at Dagsnytt 18 har arrangert flere debatter som diskuterer hvorvidt muslimer må ta avstand fra homohat, uten å invitere en skeiv muslim.

– En uke har gått uten at Dagsnytt 18 har tenkt på å gi mikrofonen til skeive muslimer for å være med å diskutere vår rett til å eksistere.