Humanetikere klager på skolegudstjenester – muslimer får skylden

 
Foto: Wikimedia Commons
– Jeg har knapt møtt en muslim som har et problem med skolegudstjeneste eller julesanger, sier samfunnsdebattant Laial Ayoub om nok en julepolemikk, denne gangen på Nylund skole. 

Stavanger Aftenblad meldte for et par dager siden at Nylund skole (bildet) dropper julegudstjeneste i år og i stedet innbyr til “desembersamling”, der jul og kristendom er fjernet fra sangtekstene.

Rektor Frøydis Anthonsen sier saken beror på en misforståelse og avviser overfor Dagbladet at ord som «nisse» og «jul» ble byttet ut i julesangene.

Bakteppet er ifølge Dagbladet at enkelte i Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) hadde stilt spørsmål ved hvordan skolen markerte semesterslutt og at det lir mot, vel, jul.

Lars Gule
Foto : Grazyna Skarpås

Julediskusjon i human-etisk regi
Lars Gule, professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og tidligere leder i Human-Etisk Forbund, sier til Vårt Land at det ofte er bevisste humanister som tar opp disse problemstillingene.

– Ofte får muslimer skylden, selv om de ikke ønsker å skille seg ut. Mange mener dessuten at et samfunn bør ha en religiøs forankring og aksepterer at Norge har en kristen tradisjon.

Gule får støtte fra den norsk-muslimske samfunnsdebattanten Laial Ayoub. Hun fikk mye oppmerksomhet i fjor, da hun skrev om hvorfor hun mente det var viktig at datteren var i skolegudstjenesten.

 
Foto : Bilge Öner

– Det var alltid humanetikere jeg debatterte med, som mente at jeg som muslim ikke bør godta skolegudstjeneste. Og så leser jeg at vi ødelegger julen. Men jeg har knapt møtt en muslim som har et problem med skolegudstjeneste eller julesanger, med unntak av enkelte som er nye i landet, sier Ayoub.