NRK: – Grov kriminalitet skjules bak tigging

Nøden tilkaller tiggingen: utenlandske tiggere kommer til Norge fordi de ofte er i svært sårbar situasjon i hjemlandet, går det frem i ny rapport.
Foto: Sindre Sverdrup Strand
NRKs Brennpunkt-dokumentar Lykkelandet om organisert kriminalitet blant utenlandske tiggere i Bergen har fått mange til å reagere. 
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

I nesten to år fulgte NRK Brennpunkt-redaksjonen rumenske tiggere i Bergen. De avdekket et miljø som synes å være godt organisert – med prostitusjon som en av inntektskildene.

Dokumentaren, som ble vist på NRK tirsdag kveld og er tilgjengelig på nrk.no, har fått mange til å reagere. Noen tar igjen til orde for tiggeforbud. Andre, som KrF-politiker Kjell Ingolf Ropstad, ber politiet i større grad bruke muligheten for kommunikasjonskontroll mot organisert kriminalitet og vil diskutere en skjerping av straffeloven når det gjelder menneskehandel.

I kommentarfeltet hos Nettavisen har engasjementet vært stort etter NRK Brennpunkt-dokumentaren:

– Løsningen er enkel, men akk så vanskelig. Gjør det ulovlig for utenlandske statsborgere å tigge i Norge, skriver én leser.

– Tigging er bare et skalkeskjul. Når skal naive lokalpolitikere skjønne dette faktum? spør en annen.

Går ikke inn for forbud
Erlend Horn (V), byråd for sosial, bolig og inkludering i Bergen sier det ikke er aktuelt med et tiggeforbud i Bergen:

– Skal ikke være forbudt å be om hjelp, selv om noen dessverre utnytter godvilje.

Samtidig skrev ystyrepolitiker Henning Warloe (H) på sin side:

– Lett å se at mange tiggere var borte fra sine faste plasser i Bergen i dag. De var nok informert om det som kom i kveldens Brennpunkt.

– Styrt av etterspørsel
Linda Ervik, fagleder menneskehandel ved Vest politidistrikt, er klare i NRK Brennpunkt-dokumentaren som ble vist på TV tirsdag kveld:

– Man kan slutte å gi penger til tiggere. Man kan slutte å støtte den organiserte kriminaliteten. Man kan slutte å kjøpe seksuelle tjenester. Dette blir styrt av tilbud og etterspørsel, sier hun til Nettavisen.