Subjekt-redaktør stoppet av politiet under Arendalsuka

Subjekt-redaktør Danby Choi mener seg utsatt for etnisk profilering.
Foto: Kristian Mendoza
Redaktør Danby Choi ble bedt om å vise legitimasjon av politiet på åpen gate, fordi de var nysgjerrig på «hvor han kommer fra». – Mitt utseende kan ikke være grunnen til at de skal sjekke meg.
119Shares

Tirsdag var han ute og gikk på torget, da han plutselig ble stoppet av fire politibetjenter.

– Det var veldig spesielt. Det var masse folk ute, så kommer de bort til meg og spør om legitimasjon. Det hadde jeg glemt på hotellrommet, så vi går bort til bilen for å hente pressekortet mitt, sier Choi til VG.

– Jeg syntes det var overraskende at de gikk rett på meg, og spør dem om hvorfor, for jeg har aldri hørt om før at man blir spurt om legitimasjon på åpen gate.

Sikkerhet viktigst

Tirsdag uttalte PST at etterretningstrusselen på Arendalsuka er høy, og at de regner med at personer som jobber for utenlandske etterretningstjenester vil være til stede.

I et lydklipp VG har fått høre, svarer den ene politibetjenten følgende:

– Det handler litt om Arendalsuka generelt. Sikkerhetsaspektet er veldig høyt. Du vet jo hva som har skjedd i landet den siste tiden. Så vi er litt på, rett og slett. Det innebærer at vi kanskje må prate med noen om vi blir litt nysgjerrige. Sånn er det bare, og vi har snakket med veldig mange.

Går etter etnisitet

Redaktøren sier han har forståelse for at politiet har en viktig oppgave i å bevare sikkerheten på et slikt arrangement, men mener politiet må kunne gi en forklaring på hvorfor de kontrollerer slik.

– Om forklaringen til politimannen om hvor jeg kommer fra stemmer, og det ikke er andre grunner, er jo dette svart på hvitt profilering.

Choi sier han samtidig er glad for å få tematikken på bordet.

– Når man finner rasisme er det viktig å snakke om det. Det er jo ikke noe synd på meg, men jeg begynte å tenke over at dette kan skje med flere.

Et overtramp

Advokat Jon Wessel Aas skriver på sin Facebook-profil at hendelsen må sees som “et åpenbart tilfelle av diskriminerede bruk av myndighetsutøvelse, basert på etnisitet/hudfarge”.

– Det er uakseptabelt – og problemet er at dette nok skjer i større omfang enn hva vi får dokumentert, og i sammenhenger hvor det vanskeligere å «dokumentere», for eksempel når politiet bruker vide fullmakter i politiloven § 7a til ikke-mistankebaserte visitasjoner i indre Oslo, for å avdekke om folk bærer våpen. Det er godt at vi får belyst det via en talefør og ressurssterk person som Danby. Jeg – som uavhengig av en noe blandet etnisitet, ser veldig «norsk» ut – har aldri blitt utsatt for slikt, noensinne. Det kan jo være tilfeldig, men er det neppe.