Huitfeldt advarer mot å glemme flyktninger i Midtøsten

Utenriksminister Anniken Huitfeldt oppfordret Irans Utenriksminister til å etterforske drapet på Mahsa Amini. Samtidig påpekte hun at myndighetenes håndtering av demonstrantene bryter med internasjonale menneskerettigheter.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har besøkt syriske og palestinske flyktninger i Jordan og advarer mot å glemme dem, krigen i Ukraina til tross.
284Shares

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har besøkt syriske og palestinske flyktninger i Jordan og advarer mot å glemme dem, krigen i Ukraina til tross.

Av en befolkning på 10 millioner bor det om lag 2,2 millioner palestinske og 675.000 FN-registrerte syriske krigsflyktninger i Jordan.

Etter Russlands invasjon av Ukraina har de i likhet med mange andre utsatte grupper i verden opplevd mindre støtte og kraftig økning av prisen på mat og energi.

– Det er svært alvorlig at FN og mange humanitære organisasjoner må redusere støtten til flyktninger i Midtøsten og andre steder. Dette rammer dem som har minst fra før svært hardt. Det kan også føre til økt uro, sier Huitfeldt.

– Til tross for den dramatiske utviklingen i Europa, må vi ikke glemme Midtøsten. Det er viktig for meg å vise fortsatt politisk støtte og solidaritet med flyktninger og andre som trenger hjelp i denne delen av verden, sier hun.

Norge vil i år bidra med 1,5 milliarder kroner til ofre for krigen i Syria, og mesteparten av dette går til syriske flyktninger i Jordan.

Norge har også økt støtten til FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) til 275 millioner kroner i år og har lovet 1,1 milliarder kroner de neste fire årene.

(©NTB)