Ut mot ekstrem sosial kontroll

Hassan Yusuf har bodd store deler av livet i Norge. Likevel ble han utvist fra landet
Foto: Scanstockphoto
Alle landets kommuner og fylkeskommuner oppfordres til å øke beredskapen mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i forbindelse med sommerferien.
0Shares

Oppfordringen kom i et brev som ble sendt ut fredag 9. juni. Det er signert av konstituert innvandrings- og inkluderingsminister Per Sandberg, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaken og barne- og likestillingsminister Solveig Horne, melder regjeringen.no.

I brevet bes det om at brevet og vedlegget videreformidles til alle grunn- og videregående skoler, til helsesøstre og til barne- og familievernet.

– Vi viser til den viktige rollen kommunene og fylkeskommunene spiller i det forebyggende arbeidet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Nå som det går mot sommerferie og økt reiseaktivitet, ber vi dere være ekstra oppmerksomme på at noen unge står i faresonen til å bli tatt med til utlandet og tvangsgiftet, kjønnslemlestet eller utsatt for andre alvorlige overgrep.

Hjelpeapparat må være preventive
Videre fremgår det i brevet et “behov for særlig oppmerksomhet” for temaet:

– Hver sommer er det flere tilfeller der norske ungdommer blir utsatt for tvangsekteskap eller forsøk på det. Dette skjer i forbindelse med reiser til foreldrenes opprinnelsesland eller til andre land. Noen ungdommer blir også etterlatt i utlandet mot sin vilje når ferien er over. Vi oppfordrer ansatte i hjelpeapparatet, på skoler, familie og venner til å forhindre at dette skjer.