– Ingen ble straffet for drapet

Faksimile av Utrops utgave 12 i 2006: Leder i Organisasjon mot Offentlig Diskriminering (OMOD) fastslår at innvandrere behandles grovere av politiet. FOTO: Arkiv Politiet i Trondheim hengte opp denne karikaturtegningen på veggen i politihuset i Trondheim. Tegningene viser en karikaturtegning av en politimann som sitter i en gryte med dansende afrikanske kannibaler rundt. FOTO: Arkiv Eugene Obiora ble muligens drept av norsk politi. De mistenkte politimennene er fortsatt i tjeneste. FOTO: Arkiv

Antirasistisk Senter, Manifold og Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering (OMOD) markerte i går at det er 16 år siden Eugene Ejike Obiora (48) ble drept under en politipågripelse i 2006.

På arrangementssiden står det:

“Onsdag 7. september er det 16 år siden Eugene Obiora ble drept under pågripelse av Politiet i Trondheim. Ingen ble straffet for drapet.” 

Videre fremmer de et krav til Stortingspolitikerne:

“Vi markerer dette på Eidsvolls plass, og krever troverdig arbeid mot politivold og etnisk-profilering og reel endring!”

Det er ikke første gang disse antirasistiske organisasjonene har demonstrert mot politiets behandling av minoritetsbefolkningen. OMOD har satt etnisk profilering i politiets kontroller på dagsordenen siden 1994. 

I budsjettforhandlinger med regjeringspartiene i November 2021 fikk SV gjennomslag for at det skal innføres et pilotprosjekt for kvitteringsordning i Oslo.

En kvitteringsordning skal forhindre at personer med minoritetsbakgrunn blir kontrollert oftere av politiet på grunn av sin hudfarge. Pilotprosjektet med kvitteringsordning har enda ikke blitt satt i gang.

Ikke bare historien til en svart mann

En av markeringens appellanter var SV-politiker Marian Hussein.

–  Han gikk inn i et sosialkontor for å klage på et vedtak, men kom aldri hjem igjen, skriver Hussein i et Instagram-innlegg.

Videre skriver hun:

–  Historien til Obiora var ikke historien til en svart mann som ble drept av politiet, men også historien til en NTNU-student som ble drept i møte med det offentlige i en sårbar livssituasjon.

 

Justisdepartementet mente det ikke forelå brudd på menneskerettighetene

Spesialenhetens etterforskning av Obiora-saken ble henlagt to ganger. Deretter besluttet sivilombudsmann Arne Fliflet å granske saken selv i 2008. I granskingen stilte han Justisdepartementet spørsmål om politiets rutiner ved pågripelse, arrestasjonsmetoder og innholdet i politiutdanningen.

Justisdepartementet svarte sivilombudsmann Fiflet i et brev hvor de uttalte at det ikke forelå brudd på menneskerettighetene i Obiora-saken. 

Obiora etterlatte to sønner. I 2010 ble staten og Obioras etterlatte enige om et erstatningsbeløp på en halv million kroner. Forhandlingene foregikk på kontoret til daværende justisminister Knut Storberget (Ap.