– Storhaug tar helt feil om «jihad-hær»

 
Foto: Skjermdump/Facebook
Terroreksperter mener overfor Filter Nyheter at HRS-redaktør Hege Storhaug tar helt feil om «jihad-hær» i Norge og Europa.

Filter Nyheter viser til et innlegg skrevet nettredaktøren sist søndag på nettstedet til Human Rights Service.

Innlegget sammenligner et påstått antall jihadistiske «soldater» i europeiske land med disse nasjonenes hærstyrker. Hun framstiller også «hæren» på mange titalls tusen personer som sentralstyrt av de øverste lederne i IS.

I selve bloggteksten, som viser til et annet Storhaug-innlegg fra juni med lignende påstander, heter det at:

«Det er så sjokkerende at man blir noe fattig på ord. Det finnes ingen samlet europeisk hær («EU-hær», om man vil), men det finnes faktisk en samlet hær likevel i Europa, en som har etablert seg på siden av samfunnene våre: jihad-hæren, eller terrorhæren, om du vil. For ikke lenge siden kunne vi rapportere at denne hæren, der den mest sentrale ledelsen er øverste sjikt i Den islamske staten, utgjorde rundt 67 000 soldater i bare fire europeiske land som offisielt har oppgitt antall medlemmer: Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Belgia»

Terrorekspertenes dom
Filter Nyheter intervjuet Norges fremste terrorforsker, Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), og hans mest anerkjente kollega i Sverige, Magnus Ranstorpved Försvarshögskolan, om å vurdere Storhaugs dramatiske slutninger.

– Det er interessant at Storhaug anvender samme språkbruk som jihadistene selv gjør når de maner til kamp. Dette er jo ikke «religiøse soldater». Det er enkelt å male i svart/hvitt, men det kan også være farlig, sier Ranstorp.

– Helt usannsynlig
Hegghammer opplyser at tallene Storhaug bruker ikke viser til «soldater» i noen vanlig betydning av ordet.

 
Foto : Forsvarets forskningsinstitutt

– Tallene viser til radikaliserte eller personer som står i fare for å radikaliseres. Det er noe ganske annet enn å være bevæpnet soldat i en organisert hær.  Sifrene favner alt fra folk som er selverklærte IS-medlemmer til folk som kanskje bare har hatt propaganda på en datamaskin eller blitt observert på kafé med en person som er mer radikalisert. Det er et bredt spekter av aktiviteter som gjør at man havner i slike registre, og verken Storhaug eller andre utenforstående vet nøyaktig hva som ligger bak en oppføring, sier Hegghammer.