Hva betyr statsborgerskapet for deg?

 
Foto: Claudio Castello
Utrop snakket med fem nye statsborgere etter statsborgerskapsseremonien på Oslo Rådhus.

Ulike liv, og ulike opprinnelser. Men samtlige fem som Utrop intervjuet, hadde én ting til felles. For etter å ha sverget en troskapsed på Oslo Rådhus søndag 24. september 2017 kunne de alle feire statsborgerlig tilhørighet til Norge.

Norske. Nordmenn. Hver på sin måte. Med de juridiske rettigheter og samfunnsmessige plikter det vil innebære i årene fremover.

Vi spurte dem hva statsborgerskapet betyr for dem. 

Foto : Claudio Castello

Malgorzata, født i Polen:

– Statsborgerskap betyr for meg et nytt liv, i et nytt land som jeg har lært å bli glad i. Det å komme det norske samfunnet nærmere i møte.

Foto : Claudio Castello

Sonia, født i Brasil

– Jeg ble statsborger formelt sett i februar, så jeg måtte vente noen måneder før jeg kunne markere dette ordentlig. For meg er det å bli norsk statsborger å bli en del av Norge.

Foto : Claudio Castello

Saeed, født i Bangladesh:

– For meg betyr det et medlemskap i Norge og det norske. Å få rettigheter, men også love å følge lovene og reglene som gjelder i dette landet.

Foto : Claudio Castello

Dmitri og Dmitri, begge født i Russland:

– Jeg har bodd i Norge i ti år, så det betyr ganske mye for meg. Å endelig bli akseptert som fullverdig medlem av det norske samfunnet.

 

– For meg betyr det mer frihet og det å bli fullverdig inkludert. Å kunne stemme ved valg, som jeg fikk gjort for et par uker siden. Jeg tenker det er spesielt viktig å være involvert i samfunnet.