Spionmistenkt i Tromsø skaper overskrifter internasjonalt

14 personer med tilknytning til terrorgruppen IS er etterlyst av PST.

Pågripelsen av den mistenkte spionen i Tromsø har ikke gått upåaktet hen internasjonalt, og flere av verdens største aviser og mediehus har fått med seg saken.

I Storbritannia har både BBC , Sky News og The Independent omtalt saken.

Flere aviser trekker samtidig fram de etter hvert mange drone-pågripelsene som har funnet sted i Norge de siste ukene.

– Landet, et sentral Nato-medlem som har erstattet Russland som den største gassleverandøren i Europa, har vært bekymret over observasjoner av droner nær kritisk infrastruktur innen olje og gass, skriver BBC.

Flere av de største avisene og mediehusene i Europa, som franske Le
Monde
, tyske Deutsche Welle og italienske La Repubblica skriver også om hvordan den 37 år gamle mannen ble pågrepet tidligere denne uken på vei til jobb på Universitetet i Tromsø.

Mannen er varetektsfengslet i fire uker. Han nekter straffskyld, ifølge sin forsvarer. 37-åringen har ikke russisk eller norsk statsborgerskap, men derimot brasiliansk statsborgerskap, noe det brasilianske mediehuset G1 også har fått med seg.

PST mistenker at han er russer og er i Norge med falsk identitet. De mener mannen er en såkalt «illegalist», altså en person som har bygd seg opp en identitet som vanlig borger mens han i det stille jobber for utenlandsk etterretning.

Nyheten har også funnet veien til den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta , samt amerikanske CNN.

Enkelte andre utenlandske aviser har også navngitt og brukt bilde av mannen.

(©NTB)