Kaller vann-nekt for «apartheid»

 
Foto: Arbeiderpartiet
Arbeiderparti-eid eiendomsselskap nektet serveringssteder å gi vann til romfolk. – Dette er et Arbeiderparti jeg ikke kjenner meg igjen i, tordner partiveteran Rune Gerhardsen.
0Shares

Tirsdag skrev Dagsavisen hvordan Arbeiderpartiet-eide Youngstorget Eiendom AS nekter de ansatte på restauranten Fiskeriet i Folketeaterpassasjen å gi vann til romfolk. 

Vann-nekten har fått blant andre partiveteranen Rune Gerhardsen (bildet) til å se rødt.

– Dette er apartheid, når jeg kan gå inn og be om vann når jeg er tørst, mens en som er hjemløs ikke skal få be om vann, så er det apartheid. Hva slags menneskesyn er det? Det kolliderer med alt jeg har lært, sier han til Dagsavisen.

Sto på sitt – men snudde
Flere av de ansatte har varslet at de nekter å etterkomme forbudet. Ledelsen sto imdlertid på sitt.

– Vi er blitt enige om felles kjøreregler der vi ikke gir vann og kaffe til uteliggere. Det gjelder ikke bare romfolk. Uteliggere, narkomane og andre. I de tilfellene jeg selv har sett, er det romfolk, sa daglig leder Roar Thun i Youngstorget Eiendom AS til Dagsavisen.

Etterhvert snudde gårdeier i saken.  I et møte ble man enige om at det er restaurantene selv som avgjør om de vil gi vann til tiggere, romfolk og uteliggere.

– Det er opp til leietakerne selv å vise skjønn. Vi er opptatt av at passasjen og bygningen skal forbindes med gode opplevelser hvor du kan treffe folk, spise og gå på teater, sier Thun til Dagsavisen.

– Viktig å reagere
Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter (ARS) mener det er viktig at partiveteranen sa ifra og reagerte som han gjorde i denne saken.

– Gerhardsen ble forbanna, slik folk bør bli over dette, sier han til utrop.no.

Å bruke ord som “apartheid”, som sikter til det hvite mindretallsstyrets offisielle raseskillepolitikk i Sør Afrika i årene 1948 til 1990, er heller ikke for sterk kost.

 
Foto : Pressebilde Antirasistisk Senter

– At mennesker ble utestengt fra tilbud på grunn av hudfarge, var selvsagt en sentral del av apartheid. Man kan også tenke på raseskillet i USA. Alle bør holde seg milevis unna tiltak som kan assosieres med slike systemer..

Går utover svake grupper
Videre viser han til at Youngstorget Eiendom har forsøkt å unnskylde seg med at de heller ikke gir vann til uteliggere og narkomane.

– Romfolk, uteliggere, narkomane – dette er jo en jackpot av grupper et Arbeiderparti-eid selskap burde være de siste til å diskriminere. Uttalelsen om at noen av samfunnets mest sårbare uten et slikt forbud kommer “rekende” for å få seg litt vann, er drøy og vel omtrent slik borgerskapet kan ha snakket om gategutter for hundre år siden.