- Egeland frykter ny stor flyktningkrise - 05.10.2024
- Mexicanske soldater skjøt og drepte seks migranter - 04.10.2024
- Barneombudet håper på effektive tiltak mot barnefattigdom i statsbudsjettet - 04.10.2024
Italienske myndigheter har latt 89 migranter og flyktninger gå i land i Sør-Italia etter at de ble plukket opp av et tyskdrevet redningsskip i Middelhavet.
Alle fikk gå i land i havnebyen Reggio Calabria på det italienske fastlandet, opplyser organisasjonen Mission Lifeline, som utfører redningsaksjoner i Middelhavet med fartøyet Rise Above.
Mandag kveld fikk det lov til å legge til kai i Reggio Calabria etter at det var nær ved å slippe opp for drivstoff utenfor øya Sicilia.
De siste dagene har skipet plukket opp 95 personer fra ulike båter i Middelhavet. Seks av dem er blitt evakuert tidligere som følge av helseproblemer.
Alle fikk gå i land
Mens italienske myndigheter har sagt nei til å la alle om bord i to andre redningsskip gå i land, var det denne gangen ingen som måtte bli igjen på skipet.
Italia har fått kritikk for å kun la migranter og flyktninger som regnes som spesielt sårbare, gå i land. I helgen kunne 500 personer forlate to skip som la til kai ved italienske havner, mens rundt 250 andre ble nektet landstigning av Italias nye ytre høyreregjering.
De venter fortsatt på å få lov til å gå i land i havnebyen Catania på Sicilia.
Krever rask løsning
FN og EU ba mandag om en rask løsning for alle som nå befinner seg om bord i skipene, som driver frivillig redningsarbeid i Middelhavet.
– En løsning trengs raskt for alle de gjenværende overlevende på de fire skipene på sjøen, skriver Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) og FNs høykommissær for flyktningene (UNHCR) i en felles melding.
Også en EU-talskvinne har bedt om at alle om bord i skipene får gå i land.
Ett av skipene er norske Geo Barents som driftes av Leger Uten Grenser. Ettersom Geo Barents seiler under norsk flagg, mener italienske myndigheter at det er Norge som har ansvaret for de 214 personene som fortsatt er om bord.
Det andre skipet er tyske Humanity, som nå har 34 personer om bord, og disse mener Italia at Tyskland må ta ansvar for.
– Ofre for overgrep i Libya
Også Human Rights Watch (HRW) ber om at alle må få gå i land.
– Regjeringens handlinger utsetter personer som har overlevd overgrep i Libya, for muligens enda mer skade, og nekter dem retten til å søke asyl, noe som er i strid med italiensk og internasjonal lov, sier Giulia Tranchina i en pressemelding fra HRW tirsdag.
I tillegg befinner ett annet redningsskip seg til sjøs: Ocean Viking som driftes av SOS Méditerranée, og som har 234 personer om bord.
144 personer fra Humanity og 357 personer fra Geo Barents har allerede fått lov til å gå i land, de fleste er kvinner, barn og menn med fysiske helseproblemer.
(©NTB)