Får beskjed om å «reise hjem»

Sumaya Jirde Ali får hets i kjølvannet av sin anmeldelse av rasismeepisoden med komikeren Atle Antonsen.
Foto: frittord.no
Forfatter og redaktør Sumaya Jirde Ali får grov hets i innboksen i kjølvannet av Antonsen-saken.
541Shares

Ifølge NRK har Sumaya Jirde Ali fått følgende meldinger i innboksen etter at hun anmeldte komiker Atle Antonsen for hatefulle ytringer.

«heldig nå eller hva?? nå fant du en kjendis du kan trakassere, en dyktig mann som du ikke er verdig slikkeskoa hans engang …»

«Ta din lettkrenkelige islamske røv og dra hjem hvor du kommer fra(…)»

Ali beskriver hendelsen som lå til grunn for at hun valgte å politianmelde Antonsen i et Facebook-innlegg som har fått flere tusen reaksjoner.

Ifølge Ali skal Antonsen ha satt seg ned ved der hun satt på en bar i Oslo, snakket engelsk til henne, vært aggressiv og bedt henne holde kjeft flere ganger. Etter hvert sa han «du er for mørkhudet til å være her» og tok tak i armen hennes.

Antonsen har i en offentlig beklagelse til Ali beskrevet oppførselen sin som “idiotisk”.

Vil anmelde nye hatytringer

Lokalpolitiker og personlig venn Hasti Hamidi sier til NRK at Jirde Ali opplever mye ubehagelig i kommentarfeltene.

Nå vil vennene vurdere å politianmelde mange av de nye hatmeldingene hun mottar.

– Ja, det vil vi vurdere fortløpende … Det er jo retraumatiserende når hun har blitt utsatt for massiv hets tidligere, sier Hamidi til NRK.

Saker som trigger hets

Marjan Nadim er sosiolog ved Institutt for samfunnsforskning og har forsket på hatefulle ytringer.

Hun mener at dette er et eksempel på en sak som kan vekke sterke reaksjoner.

– Både på grunn av selve tematikken rasisme, men også innvandring, integrering og islam. Det er blant de temaene som ofte trigger veldig høy temperatur og hatefulle ytringer, sier hun til NRK.

Rødt-politiker Sofia Rana og Ap-politiker Kamzy Gunaratnam, har uttrykt bekymring for de rasistiske hatmeldingene som nå hagler over Ali fordi hun fortalte om trakasseringen hun ble utsatt for.

— En annen komiker jeg kjenner med pakistansk bakgrunn tør ikke snakke med medier om dette for sist han uttalte seg ble han utsatt for dødstrusler og trakassering, skriver Rana i et Facebook-innlegg.

Ap-politiker Kamzy Gunaratnam (t.v.) og Rødt-politiker Sofia Rana påpeker at rasistiske hatytringer kan føre til at personer med minoritetsbakgrunn kvier seg for å delta i det offentlige ordskiftet.
Foto : Sturlason / Privat